Klar majoritet vill försvara yttrandefriheten – Nils Funcke kommenterar

Uppdaterad 11:14 med intervju med Nils Funcke
I den rådande situationen när ledare inom den muslimska världen hetsar mot Sverige för att förbjuda koranbränningar anser en stor majoritet av svenskarna att yttrandefriheten väger tyngst och ska försvaras. Etablissemangsmedia däremot, där många företrädare vill se ett förbud, arbetar för att ge sken av motsatsen. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kommenterar undersökningen och attityden till koranbränningar.

Under fredagsmorgonen publicerades en undersökning av SvD/Novus där man har undersökt svenskarnas inställning till koranbränningar och andra uttryck för yttrandefrihet, genom att ställa frågor till 1 000 personer. Där framkommer det att 96 procent av de tillfrågade anser att det är viktigt att försvara yttrandefriheten, varav 68 procent anser att det är ”mycket viktigt”, medan 28 procent anser att det är ”ganska viktigt”.

Det framkommer även att 6 av 10 anser att det ska vara lagligt att bränna koranen och andra heliga skrifter. Men i etablissemangsmedia försöker man snarare sprida bilden att svenskarna är för ett förbud, genom att istället lyfta fram att 4 av 10 anser detta. Trots att en majoritet alltså vill försvara den totala yttrandefriheten, vill media sprida bilden av att det finns ett folkligt stöd för förbud.

Detta uppmärksammas av bland annat Markus Allard, kommunalråd/regionråd och partiledare för Örebropartiet, samt Micael Östlund från Medborgerlig samling. De uppmärksammar hur media lyfter fram den minoritet som förespråkar förbud, snarare än att lyfta fram de som anser att det ska vara lagligt.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Foto: Wikipedia/ Arild Vågen
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Foto: Wikipedia/ Arild Vågen

Yttrandefrihetsexperten: ”Väldigt positivt”

Frihetsnytt har talat med yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om det som kommer fram i undersökningen.

Vad tänker du om att 96 procent av svenskarna anser att yttrandefriheten är viktig, varav 68 procent att den är mycket viktig?

Grundvärdet är naturligtvis väldigt positivt och det är något att ta fasta på, när man försöker förklara att yttrandefriheten är väldigt viktig, även sådant som många av de 96 procenten, var och en naturligtvis har sina invändningar mot. ”Yttrandefrihet javisst”, men inte om man tillhör en viss förening, eller har en viss åsikt om islam eller så. Då kan ju utfallet bli ett annat, men återigen så förvånar ingångsvärdet inte mig och är naturligtvis positivt.

Det är alldeles utmärkt att så många ändå tycker att den behövs och tycker att den är värd att försvara, även om det kan bli marigare om man ställs inför en konkret situation, säger han på följdfrågan att så många vill att den ska försvaras.

Vad tänker du om att 6 av 10 vill att koranbränningar ska vara fortsatt tillåtet?

Vi har olika uppfattningar om det där, och jag har min uppfattning klar för mig när det gäller just synen på att bränna böcker överhuvudtaget. Det är ett förakt för det skrivna ordet och böcker ska ju läsas. Men däremot har jag motsatt mig att man skulle gå in och förbjuda just koranbränningar, eller bränning av andra böcker.

De som reagerar på det sättet att man vill införa ett förbud, de har inte dragit ut följderna av att införa ett sådant förbud, för syftet med ett sådant förbud är att personer, i det här fallet personer som bekänner sig till islam, inte ska känna sig kränkta. Vill man förbjuda just bränning av böcker, då måste man ju förbjuda att man lägger bacon [på den] eller använder den som fotboll. Även det upprör ju känslorna.

Sen har vi ju om man ritar en karikatyr av Muhammed. Det vet vi ju kan få väldiga följder eller skriva en litterär bok. De som säger att de vill förbjuda koranbränning, de måste ju löpa linan ut och vara beredda att införa någon generell bestämmelse om ett förbud att förolämpa sådant som ett trossamfund håller heligt. Då är vi tillbaka 60-70 år i tiden, vilket skulle vara en oerhörd begränsning av yttrandefriheten.

Vilken anledning har de som vill se ett förbud, 4 av 10, att förespråka detta?

De tycker väl att det är en oförskämd och oförsvarlig handling och att man bör kunna utöva religionskritik eller kritik emot nationer på ett mer, säg civiliserat sätt, genom att argumentera och skriva artiklar. Det kan man ju hålla med om, att det finns olika sätt att kritisera islam och hur den [religionen] tillämpas av religiösa uttolkare.

Men ibland är det så att man måste ta i lite, för att vara drastisk, för att få uppmärksamhet för en fråga. Det är inget ovanligt med det där. Jag kommer ju ihåg när man brände amerikanska flaggan utanför USA:s ambassad i protest mot Vietnamkriget. Det möttes av reaktioner som att det var en ” onödig handling att bränna flaggan”, men det var ju just att markera sin starka avsky mot det där kriget.

Media slår på stort genom att lyfta fram de som vill se ett förbud. Varför?

– Lite grann kan man se det som ett utslag av den här synen som regeringen har ådagalagt när det gäller demonstrationsrätten av koranbränningar och dockor [Erdogan-dockorna]. Det ges väldiga proportioner. Då är det väl klart att det där är något som regeringen noterar också, ”Ja, vi kanske ändå ska gå fram med det om det finns ett folkligt stöd för det”.

Är det den bilden man vill sprida på något sätt?

Nu säger inte jag att det finns raka rör mellan regeringskansliet och Svenska Dagbladet, utan det är väl en reporter som har gjort den bedömningen att ”jaja, 40 procent” och det kan ju vara en uppseendeväckande siffra om den tidigare har varit väldigt låg. Låt säga att det var 20 procent för ett halvår sedan och nu är det 40 procent. Då är det klart att det är intressant att lyfta fram det fenomenet.

Men om vi går åt andra hållet, om det har varit 50 procent tidigare som inte motsätter sig det där [koranbränningar] och nu är det 60 [procent], då hade ju det varit uppseendeväckande, vilket är det som, enligt min nyhetsbedömning, hade varit intressant att lyfta fram.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter