Klaus Bernpaintner: Small is beautiful

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Inom fysiken söker man efter Teorin om allt. Idag finns olika teorier för det som är smått (kvantmekanik), för det som är stort (relativitetsteori) och för det som är mittemellan (den klassiska fysiken). Det är naturligtvis otillfredsställande och avslöjar att teorierna har brister.

I den trasiga västvärlden famlar man också efter förklaringar och lösningar. Är det ”demokratiunderskott”? Dålig integration? Rasism? Högerextremism? För stora klyftor? Livspusslet? Skatterna? Kanske rentav klimatet?

Vi behöver inte famla. Det finns en Teori om allt för samhällsfrågor och civilisationsutveckling. Den formulerades av en professor Leopold Kohr i hans bok ”The Breakdown of Nations” (1957) och kan sammanfattas i hans motto ”Small is Beautiful”. Han växte upp inte långt från Salzburg och fascinerades över det vackra, trygga samhälle och den enastående kultur som salzburgarna hade skapat trots att de inte var så många. Han insåg en dag att det var just för att de inte var så många som de hade kunnat göra det.

När Kohr studerade historiska samhällen, deras uppgång, fall, krig och undergång fann han ett mönster: När ett samhälle blir för stort hamnar makten långt från folket. Då blir det lätt för de styrande att skydda sig från undersåtarna och därmed gynna sig själva på deras bekostnad. Och om något är möjligt är det bara en tidsfråga innan någon gör det, innan ängeln efterträds av en djävul. Då ökar skatter, politisk kontroll, lagar, regleringar och kaos medan frihet, ordning och trygghet minskar i motsvarande grad.

Kohr går så långt att han påstår att statsskick på det stora hela är irrelevant, det är enbart storleken som har betydelse. En global demokrati är lika farlig som en global diktatur. En småskalig demokrati är lika harmlös som en småskalig diktatur. Redan Platon funderade över idealsamhällets storlek och räknade ut att det är 5040 familjeöverhuvuden.

Small is beautiful. Frihet i praktiken. Det är något så enkelt och grundläggande som småskaligt självstyre. I andra änden på spektrat har vi globalt centralstyre det vill säga globalism. Det innebär till exempel att miljöpolitik styrs av FN/IPCC, hälsopolitik av WHO, skattepolitik av OECD, inflationspolitik av IMF, centralbanksväsendet av BIS, militärt försvar av NATO, vår mat av Klaus Schwab och så vidare.

Det finns en tydlig och accelererande tendens mot alltmer globalism. Den drivs av att de styrande använder vårt självbestämmande och vår frihet som valuta för att köpa sig nästa steg i karriären med hög lön och låg risk, en plats i EU, FN eller något annat fint globalististiskt organ.

Den här tendensen är lika gammal som mänskligheten. I vår egen del av världen kämpade folkungarna emot den redan på medeltiden. Folkungarna leddes av den mäktige Folke Jarl. Under den intensiva maktkampen mellan sverkrar och erikar på 1200-talet stödde de pragmatiskt den kung som värnade svearnas sedvanerätt, självständighet och den gamla rätten ”att konung välja så och att vraka”. Den globaliserande kraften kom under den här tiden från katolska kyrkan som knöt kunglig foglighet till sig i utbyte mot kröning, livslång kungamakt och internationella kontakter.

Berättelsen om folkungarnas hjältemod är som en svensk Braveheart. I slutänden blev de bedragna och halshuggna av Birger Jarl. När Birger säkrat sin makt byggde han Stockholm som ett lås för svearnas handel i Mälardalen och sålde handelsrätterna till tyskarna. Birger byggde nationalstaten och den är första steget mot globalismen. Redan Sverige är alltför stort för att vi ska kunna behålla vår frihet.

På folkungen.se sprider vi folkungarnas ideal. Vår utopi är ett Sverige av 3000 fria självstyrande socknar förenade i ett frivilligt svenskt försvarsförbund som extrem motsats till globalismen. Vi publicerar artiklar, poddar, ordnar träffar och aktiviteter. Vårt mål är att sprida kunskap, hopp och förklara att vår frihet är något vi måste ta och att vi måste bygga den själva från grunden. Vi sörjer inte den korrumperade folkfientliga nationalstatens fall. Vi ser framåt och bygger nytt.

Skribent: Klaus Bernpaintner

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter