torsdag, 6 oktober, 2022

Klimataktivist kastar tårta på Mona Lisa i protest för att uppmärksamma ”planeten”

En man klädde ut sig till en gammal dam i rullstol för att sedan resa sig och kasta en tårta mot det berömda mästerverket med uppmaningen att ”tänka mer på klimatet”

En uppmärksamhetssökande klimataktivist filmades när han attackerade Mona Lisa inne på konstmuséet Louvren i Paris, på lördagen. Incidenten förskräckte de andra museibesökarna, som bevittnade vandaliseringen av Leonardo da Vincis berömda mästerverk.

En man ska ha kommit in på museet förklädd med peruk till en rullstolsburen äldre kvinna. Vissa spekulerade i att han kunde ha varit transperson. Skadegörelsen startade när han reste sig ur rullstolen och sedan hoppade mot Mona Lisa och kastade en fullstor tårta på tavlan. Vakterna tog snabbt tag i mannen och eskorterade bort honom från målningen, varvid mannen skrek: ”Tänk på jorden!”

I filmen som syns över hela världen syns vandalen skrika på franska: ”Tänk på jorden! Det finns människor som förstör den. Inga konstnärer tänker på det. Det var därför jag gjorde det.” Den 36-årige mannen har gripits och omhändertagits för psykiatrisk vård efter sitt försök till skadegörelse och protest mot konstnärer som inte fokuserar tillräckligt på ”klimatet”.

Eftersom Mona Lisa har varit föremål för många vandaliseringsförsök under flera årtionden har målningen länge varit inkapslad bakom skottsäkert glas. Louvren har ännu inte rapporterat några skador på tavlan efter denna senaste incident.

The Guardian citerar ett ögonvittne: ”En man klädd som en gammal dam hoppade ur en rullstol och försökte krossa det skottsäkra glaset på Mona Lisa. Sedan fortsatte han med att smeta tårta på glaset och kasta omkring rosor, innan han greps av säkerhetsvakten.”

Uppenbarligen tycker den skyldige att uppmärksamhetssökande skadegörelse för att propagandera för klimatalarmism är något positivt. Beteendet förstärks oftast av praktiskt taget alla stora medier, företag, underhållningsindustrin, kulturinstitutioner, myndigheter och akademi som något slags rebelliskt, progressivt och coolt.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar