Klimatreligionen står och faller med Keelingkurvan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Sedan 1958 mäts halten av koldioxid i luften regelbundet på toppen av vulkanen Mauna som ligger i Hawaii på ön Big Island. Mätningarna formerar den så kallade Keeling-kurvan som visar hur CO2-halten har ökat från 320 ppm till 420 ppm sedan mätningarna inleddes. Den påstått dramatiska ökningen av CO2 är klimatreligionens grund.

”The hockey stick” var en fantasiprodukt

År 1999 fick klimatdebatten en extra boost på grund av grafen som populärt kom att kallas för ”the hockey stick”, som visade hur temperaturen skenade på senare tid. Jorden var snabbt på väg att förvandlas till rena bakugnen. Grafens skapare Michael Mann vägrade att lämna ut grunddata. Mann dömdes senare för forskningsfusk av en kanadensisk domstol. Hockeyklubban är en ren fantasiprodukt av en narcissist som sökte uppmärksamhet och fick den med råge.

Är Keelingkurvan också en fantasiprodukt?

Sedan 1958 har CO2-halten i luften regelbundet uppmätts på ”Big Island” i Hawaii. Mätningarna har gett upphov till Keelingkurvan som visar hur luftens CO2-halt har ökat från 320 till 420 ppm mellan 1958 och 2022. Mätplatsen ligger på toppen av vulkanen Mauna Loa, som är den största av världens för närvarande aktiva vulkaner. Bara någon mil bort från mätplatsen ligger vulkanen Kilauea som vaknade 1958 och hade frekventa utbrott fram till 1983, då den övergick till att vara konstant aktiv. Sedan den blev konstant aktiv får kurvan en något brantare lutning. 

Vulkaner släpper ut enorma mängder CO2 och det sker inte bara när de har utbrott. CO2 läcker hela tiden ut genom sprickor i jordytan. Det syns mig som om toppen av en vulkan är det sämsta tänkbara valet att placera en mätstation för CO2 på – såvida inte avsikten är att mäta hur mycket CO2 som vulkanen avger. Det förefaller minst sagt troligt att mätvärdena i Keelingkurvan har korrumperats av inslag av CO2 från de alltmer aktiva vulkanerna Mauna Loa och Kilauea, vilket i så fall betyder att Keelingkurvan bör förpassas till vetenskapshistoriens soptipp där den bör vila i frid tillsammans med ”the hockey stick”.

Inga andra mätdata finns att tillgå.

Keelingkurvan är den enda längre tidsserie vi har för CO2-halten i modern tid. När jag googlar hittar jag inga grafer baserade på satellitdata, trots att båda NASA och Japan för ganska många år sedan har skickat upp satelliter för att mäta atmosfärens CO2-halt, men försöken verkar ha misslyckats. Alternativt mörkas mätvärdena, för att de motsäger värdena från Keelingkurvan. Märkligt nog går det heller inte att hitta någon kritisk information överhuvudtaget om Keelingkurvan. Det var jag själv som kom att tänka på vilken påverkan de närliggande vulkanerna har och rimligen måste jag vara en av hundratals som funderat på detta.

Det finns andra försök att mäta CO2-halten i gången tid som till exempel studier av klyvöppningar på gröna växter, men denna metod har resulterat i motsägelsefulla resultat. När det gäller CO2-halten i historisk tid finns andra mätmetoder som till exempel borrkärnor från Grönlandsglaciären. Dessa mätningar är trovärdiga men går tyvärr inte att använda för närtid. Det finns dock ”forskare” som påstår sig kunna mäta CO2-förändringarna i iskristaller som de finner ovanpå markytan, vilket skulle bekräfta att Keelingkurvan är korrekt. Min bedömning av dessa så kallade mätningar är att det handlar om ytterligare en klimatlögn i vetenskapens namn.

Ökad CO2-halt innebär inte varmare klimat

Jag förnekar inte att människans CO2-utsläpp ger upphov till ökad CO2-halt i atmosfären, men dess effekt är inte vad som allmänt påstås. Data från borrkärnorna från Grönlandsglaciären visar på en korrelation mellan hög temperatur och hög CO2-nivå, men enligt mitt sätt att läsa kurvorna så är det CO2 som följer temperaturen, inte tvärtom. Jag är långt ifrån ensam om den tolkningen. Samma tolkning görs till exempel av gruppen ”Klimatskeptiker på KTH”, som blivit bortcensurerade.

Eftersom solen går emot ett nytt Maunder-minimum är det troligt att vi får ett kallare klimat ganska snart och då kommer CO2-halten att minska vilket dock inte kommer att göra oss lyckligare. Det är nästa istid som vi svenskar ska oroa oss för, inte för höga temperaturer.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter