Kommer Ungern och Turkiet att godkänna Sverige?

Turkiet och Ungern är de Natoländer som inte har godkänt Sveriges medlemsansökan till krigsalliansen. När de två ländernas statsöverhuvuden träffas höjs frågan om de svenska politikerna kommer att få igenom sin vilja om medlemskap.

Under söndagen möttes Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, och Ungerns premiärminister, Viktor Orbán, i den ungerska huvudstaden, Budapest. Bland ämnena som stod på dagordningen var godkännandet av Sverige som Natomedlem, rapporterar AFP.

Den svenska regeringen, liksom den amerikanska och flera andra inom Nato, väntar spänt på beskedet att de två länderna ska godkänna Sverige. Efter att under flera månader ha framfört det ena kravet efter det andra, lovade Erdogan, inför det stora Nato-mötet i Vilnius, den 10 juli att han godkänner Sverige och att det turkiska parlamentet kommer att rösta om det.

Förhoppningarna från de svenska politikerna har varit att beskedet ska komma så snart som möjligt, men under mötet mellan Erdogan och Orbán fattades inget beslut i frågan. Det besked som ges är att parlamenten kommer att rösta om det i höst, efter semestrarna. Det meddelar bland annat den ungerske utrikesministern Peter SzijjartoFacebook.

Osäkerhet kring svenskt medlemskap

Även om Erdogan har sagt att han godkänner Sverige som Natomedlem, är det inte säkert att det turkiska parlamentet kommer att rösta för det. Frihetsnytt har rapporterat om att Erdogan har gett parlamentsledamöterna frihet att rösta som de vill i frågan. I och med den pågående korankrisen mellan Sverige och den muslimska världen, kan mycket väl ett stort antal av de turkiska parlamentsledamöterna komma att rösta nej till Sverige.

Dessutom förväntar sig Erdogan att USA kommer att sälja F16-stridsplan till Turkiet, i utbyte mot att turkarna godkänner Sverige. Då en sådan affär inte ser ut att äga rum den kommande tiden, tror bedömare att de turkiska parlamentsledamöterna kommer att rösta nej till Sverige.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Återigen en pseudoaktivitet! Vi har sett en ”kovändning” i vårt ”medlemskap” i en organisation som vi för några månader sedan inte hade något intresse av, Plötsligt såg Hultqvist något som han förnekat in i döden! Mycket märkligt. Alla blev frälsta – medborgarna fattade ingenting??? Vad är det som försiggår?

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter