Kommun får JO-kritik för politisk diskriminering av AfS

Nekades att hyra lokal

Nyköpings kommun har brustit i objektiviteten när man nekade AfS att hyra lokal, fastslår Justitieombudsmannen.

Hösten 2020 ville det nationalistiska och maktkritiska partiet Alternativ för Sverige (AFS) hyra en lokal i Nyköpings kommun. Kommunen nekade dock AFS med diffusa hänvisningar om att ordningsstörningar kunde uppstå, samt rent politiska förklaringar om jämställdhet, mångfald och integration, rapporterar SVT.

Men nu riktar Justitieombudsmannen (JO) kritik mot kommunen, efter att en representant för partiet lämnat in en JO-anmälan mot kommunen.

Bröt mot lagen

I sitt beslut uttalar JO att kommunen brutit mot objektivitetsprincipen i 1 kap. 9 § regeringsformen:

”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Lag (2010:1408).”

JO konstaterar vidare att AfS aldrig fick någon fullvärdig förklaring till varför uthyrningen nekades, utan det var först när kommunen lämnade in sitt yttrande till JO som närmare skäl presenterades. Dessutom var beslutet inte objektivt motiverat och hänvisningen till risken för ordningsstörningar betraktas snarare som ett svepskäl.

”Ansvariga tjänstemän kommer att få tänka om några gånger extra”

Frihetsnytt har varit i kontakt med AfS:s partiledare, Gustav Kasselstrand, som i ett mejl delar med sig av sina tankar om beslutet:

”JO:s beslut är positivt, för det gör att vi – och andra oppositionella partier – kan öka pressen på kommuner som i framtiden vägrar att hyra ut lokaler på rent politisk grund. Beslutet innebär inte att det nu är fritt fram för oss att verka på samma villkor som alla andra, för kommunerna kommer att fortsätta göra sitt yttersta att inte behöva hyra ut till oss. JO:s beslut har heller ingen direkt juridisk verkan. Men beslutet gör åtminstone att ansvariga tjänstemän funderar några gånger extra om de verkligen vill ta en sådan strid mot oss och riskera kritik från JO, med den mediepublicitet det innebär.”

Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS
Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter