Kommun tar strid för historisk slottsruin

Kronobergs slottsruin är ett populärt besöksmål som vem som helst kan besöka. Men då borgen är i behov av renovering har den stängts igen. Några pengar är dock staten inte intresserad av att skjuta till, men kommunen tänker inte ge sig.

Det populära besöksmålet Kronobergs slottsruin kommer att hållas stängd under hela 2023, rapporterade SVT i maj. Anledningen är de omfattande skador som behöver repareras, och för att undvika ytterligare slitage valde Statens Fastighetsverk att stänga av slottsruinen. Under lång tid har kommunen fått sköta reparationerna med en för liten budget.

Att renovera slottsruinen skulle kosta 40 miljoner kronor, vilket Statens Fastighetsverk (SFV) inte har varit villig att bekosta.

Till Smålandsposten sade då Kulturparken Smålands Vd Lennart Johansson att det var fruktansvärt dåligt att ett så rikt land som Sverige inte kunde ta hand om sina egna kulturminnen.

Kvarleva med lång historia

Gustav Vasa
Gustav Vasa. Bild: Wikipedia/ Okänd målare

Vid Helgasjöns strand, ungefär en halvmil norr om Växjö, ligger slottsruinen, en borg med anor tillbaka till 1300-talet, då det tjänade som bostad för biskopen i Växjö. Efter Dacke-upproret på 1540-talet byggdes borgen ut på order av Gustav Vasa för att tjäna som befäst punkt i Småland.

Borgen tjänade tre syften under tiden som följde: militärt för att försvara gränsen mot Danmark; polisiärt för att hålla koll på smålänningarna och stävja eventuella uppror; samt samla in skatt. Sista gången borgen befann sig i skarpt läge var 1612, då danskarna belägrade den.

Under 1600-talet tappade slottet i betydelse, i synnerhet efter annekteringen av Skåne och Blekinge vid freden i Roskilde 1658, då gränsen mot Danmark flyttades långt söderut. Samtidigt började sten att tas från slottet för byggarbeten i Växjö, vilket gjorde att befästningen förvandlades till den slottsruin som finns idag. Under 1900-talet påbörjades arbeten för att bevara ruinen, som nu ägs av staten och vårdas av Riksantikvarieämbetet.

Kommun villig att skjuta till

Men kommunen har inga planer på att ge upp. Växjö kommuns styrelseordförande, socialdemokraten Malin Lauber säger att det är ett viktigt landmärke och vill att slottsruinen ska hållas öppen för besökare, rapporterar SVT.

Hon har förståelse för att det är flera slott och ruiner som SFV ansvarar för, men hon är villig att konkurrera med dessa. Kommunen är beredd att själv gå in med 10 miljoner kronor, vilket innebär att staten genom SFV skulle stå för 30 miljoner kronor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter