Kommuner brister i livsmedelsförsörjningen

30 kommuner skulle få slut på livsmedel efter sju dagar visar en rapport från Hushållningssällskapet. Det kräver att kommunerna och befolkningen alltmer stöttar sina lokala producenter, men även utvecklar sin självhushållning. Den senaste tiden har visat på goda initiativ.

Skulle en kris eller ett krig drabba Sverige, är det alltför många kommuner som inte skulle klara livsmedelsförsörjningen. Efter sju dagar skulle maten vara slut i 30 av Sveriges 290 kommuner, visar en rapport från Hushållningssällskapet.

Bedömningen bygger på livsmedelsproduktion och konsumtion runt om i kommunerna. Värst utsatta är 15 kommuner som finns runt storstäder som Göteborg och Stockholm, eftersom marken som skulle kunna användas för livsmedelsproduktion istället har använts till bostäder och fastigheter.

I Norrbotten är det två av 14 kommuner som inte har en tillräcklig försörjning, men av säkerhetsskäl (känslig information om krisberedskap) finns ingen information om vilka det rör sig om. För de övriga kommunerna är det dock bara 25 procent av maten som kommer från det egna landskapet, rapporterar SVT.

Lösningar finns

Det är dock ingen hopplös situation, utan det finns flera saker, även på individnivå, som kan göras. Det första och enklaste är att helt enkelt köpa lokalproducerad mat så långt det går. I vissa affärer markeras det tydligt om något kommer från lokalområdet, men det finns även möjligheter att gå direkt till gårdar och köpa mat därifrån. På hemsidan Gårdsnära finns sammanställd information över producenter som man kan gå direkt till, om man vill gynna lokala initiativ.

Det finns även möjligheter att själv engagera sig i produktionen. Frihetsnytt har skrivit om hur man går tillväga för att odla sin egen mat om man har en egen jordplätt, samt möjligheterna som finns att involvera sig i andelsjordbruk. Den senare innebär att man som konsument åtar att köpa en viss mängd mat från en producent, vilket garanterar en tryggad inkomst för producenten.

Frihetsnytt har även kunnat rapportera om innovativa lösningar, framförallt i Norrland, som gör det möjligt att odla grönsaker mitt i vintern. På Ica Maxi i Östersund har man byggt upp ett unikt system, där fiskar och grönsaker bildar ett kretslopp i ett växthus bredvid butiken, vilket säkrar en väldigt lokal produktion av både grönsaker och fisk. I Luleå har företaget Containing Greens AB utvecklat ett system för att ta tillvara på spillvärme från serverhallarna för att använda det till grönsaksodling.

Det finns alltså gott om lösningar för att motverka livsmedelskrisen, även som individ.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar