Konservativ seger utmanar Trudeaus klimatagenda

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har haft ambitionen att till 2030 göra Kanada ”klimatneutralt”. Detta skulle slå hårt mot provinsen Alberta, som står för en stor del av landets olje- och gasproduktion. Nu har valet av en konservativ klimat- och vaccinskeptiker med råge satt käppar i hjulen för Trudeaus klimatagenda.

Ambitionerna att göra Kanada ”klimatneutralt” genom att slå mot dess viktiga näringar för att minska utsläppen, verkar inte gå som planerat. När regionalvalen hölls i provinsen Alberta var det den konservativa politikern Danielle Smith, ledare för partiet United Conservative Party (UCP), som stod som segrare. Utöver sin konservativa politik har hon även utmärkt sig som en skeptiker gentemot klimatalarmismen, rapporterar Reuters.

Hennes seger antas bidra till större spänningar med Justin Trudeaus liberala regering, som tagit stark ställning för klimatalarmismen och att det är koldioxidutsläppen som är orsaken till de påstådda problemen. Trudeaus okritiska inställning till hur det så kallade klimathotet framställs, ekar hur World Economic Forum (WEF) framställer det.

Enligt WEF ska samhället ställas om till att bli klimatneutralt, där en sammanslutning mellan storföretag och regeringar fått nästintill obegränsad makt över folks tillvaro, eftersom det framställs som det enda sättet att rädda mänskligheten från undergång.

Trudeaus tidsplan att genomföra klimatagendan, där utsläppen minskat med 30-40 procent 2030 och Kanada blivit helt klimatneutralt till 2035, återspeglar även de årtal som WEF eftersträvar att genomföra detta. För att uppnå denna minskning skulle den viktiga olje- och gasproduktionen i Alberta tvingas begränsas kraftigt.

Men tack vare Smiths valseger kommer dessa ambitioner att försvåras kraftigt.

Vaccinmotståndare utmanar Trudeau

Det är inte bara i fråga om klimatet som Smith utmanar Trudeau. De som följt Frihetsnytt känner till de omfattande inskränkningar i fri- och rättigheter som Trudeau försökte påtvinga kanadensarna under pandemin. Bland annat ansåg han sig ha full rätt att stänga av bankkonton tillhörande personer som protesterade mot de omfattande nedstängningarna och restriktionerna, framförallt de som deltog i lastbilsprotesterna ”Freedom Convoy”.

Smith däremot har märkt ut sig som en stark motståndare till vaccinkrav och de hårda restriktionerna. Hon har bland annat kallat ovaccinerade personer för ”de mest diskriminerade jag någon bevittnat”, vilket upprörde etablissemanget så pass att hon tvingades be om ursäkt.

Hennes valseger innebär för många en viktig seger överlag för frihet, mot påtvingade pandemirestriktioner och begränsningar av levnadsstandard på grund av politikers klimatagendor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter