Konspirationskollen: Hunter Bidens laptop

Mitt under sluttampen av det amerikanska presidentvalet 2020 släpptes nyhetsbomben att en laptop påträffats med oerhört känsliga hemligheter. Det tog inte lång tid innan dess ägande kunde knytas till Hunter Biden, son till presidentkandidaten Joe Biden. Innehållet har utgjort komprometterande bevis mot Biden-familjens internationella förehavanden, men både etablissemangsmedia och Demokraterna har envist avfärdat det som en konspirationsteori.
Hunter Biden
Hunter Biden. Foto: Wikipedia/ Center for Strategic & International Studies

Det var i april 2019 en vattenskadad bärbar dator (laptop) lämnades in på en reparationsverkstad i delstaten Delaware. Personen som lämnade in den betalade inte och kom heller aldrig tillbaka för att hämta upp den.

När verkstadsägaren började granska hårddisken på datorn, visade den sig innehålla en ren guldgruva av säkerhetsklassade dokument från de amerikanska myndigheterna, enligt New York Post, som var den första median att offentliggöra historien.

I december senare samma år beslagtog den federala polismyndigheten FBI (Federal Bureau of Investigation) datorn. Av allt döma fanns förhoppningen att gömma undan datorn, eftersom den kunde kopplas till Hunter Biden, son till Joe Biden, som just då var engagerad i det kommande presidentvalet 2020. På datorn fanns massor med information som allvarligt skulle kunna skada Bidens chanser att bli president om det kom ut.

Men försöken att sopa igen spåren hjälpte inte, för ett par månader senare, i oktober 2020 släpptes bomben som skulle sätta igång en intensiv kampanj av censur och nedtystande.

Sålde inflytande

Hunter Biden
Hunter Biden filmade sig själv när han tog droger. Skärmavbild: Youtube/ The Sun

Det var mitt under presidentvalets sista veckor, som stod mellan Demokraternas Joe Biden och den republikanske sittande presidenten Donald Trump, som New York Post släppte avslöjandet om den bärbara datorn.

Verkstadsinnehavaren, John Paul Mac Isaac, hade kopierat hårddisken och gett den till en advokat som arbetade för Rudy Giuliani, rådgivare åt Trump. Giuliani såg i sin tur till att föra denna vidare till New York Post, som den 14 oktober 2020 publicerade materialet.

Vad mailen avslöjade var att Hunter Biden aktivt använt sin fars politiska ställning för att sälja inflytande åt resursstarka aktörer i både Ukraina och Kina. Det fanns även omfattande material som visade hur han roade sig med både prostituerade och droger.

Vad som var desto allvarligare var att även Joe Biden, den blivande presidenten, också kan ha varit inblandad i dessa ljusskygga affärer, vilket Frihetsnytt har skrivit om. I flera av mailen omnämns ”The Big Guy”, som både New York Post och flera republikaner pekat ut som Joe Biden.

Presidenten har dock nekat till att ha några som helst kopplingar till detta och har än så länge kunnat vifta undan kritiska frågor.

Big tech engageras för censur

Bidens kampanjansvariga förnekade bestämt sanningshalten bakom avslöjandet och avfärdade dokumenten som förfalskningar och konspirationsteorier. Detta har Demokraterna stått fast vid än idag.

Samma dag som New York Post publicerade avslöjandet, meddelade tidningen att dess konton på både Twitter och Facebook frusits. Detta gjordes med hänvisning till att New York Post spred material som de kommit över genom dataintrång, anklagelser som kunde tillbakavisas. Enda sättet för tidningen att få tillbaka kontona skulle vara att radera alla inlägg som rörde Hunter Bidens dator.

Vad som avslöjats den senaste tiden visar dock att de sociala medierna inte på egen hand beslutade att genomföra en så drakonisk censurkampanj. Under hösten 2022 skulle flera avslöjanden komma som visade att det var de amerikanska myndigheterna som drev på censuren, även om det skedde med flera aktivistiska chefers goda minne.

Granskningar börjar göras

Att de stora sociala medierna sysslade med omfattande censur har knappast varit en hemlighet för de oliktänkande som i tid och otid blivit avstängda och fått inlägg borttagna.

Men omfattningen började faktiskt uppmärksammas efter att Elon Musk köpte Twitter hösten 2022, avskedade de höga chefer som varit involverade i censuren, samt offentliggjorde en detaljerad dokumentation om hur censuren gjorts i samarbete med de amerikanska myndigheterna.

I de så kallade ”Twitterfilerna” släppte Musk information som visar hur FBI påverkade vad Twitter skulle censurera. Hunter Bidens laptop stod högt upp på listan över ämnen som skulle resultera i censur, men även sådant som rörde vaccin och kriget i Ukraina skulle censureras.

Även Facebooks grundare, Mark Zuckenberg, berättade i en podcast med Joe Rogan att FBI hade lurat Facebook att censurera uppgifter om datorn, utifrån påståendet att det rörde sig om rysk desinformation.

Skoningslös utfrågning i kongressen

Frihetsnytt har rapporterat hur fyra tidigare Twitter-chefer onsdagen den 8 februari ställdes inför kongressen för att svara för sina roller i att censurera information som allmänheten hade intresse av att ta del av: biträdande chefsjuristen Jim Baker; förtroende- och säkerhetsansvarige Yoel Roth; samt chefsjuristen Vijaya Gadde.

Det var en skoningslös utfrågning som dessa genomgick, där kommittén som granskade deras agerande ställde frågor som de inte kunde ge ordentliga svar på.

Ordföranden för Kommittén för tillsyn och ansvar i representanthuset, James Comer, fördömde de tidigare Twitter-topparna för att de tystat ned informationen om Hunter Bidens laptop, vilket ”borde bekymra varje amerikan”.

De demokratiska medlemmarna i kongressen försökte på olika sätt att underminera frågan om laptopen och dess innehåll. Den vänsterextrema kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez försökte flytta fokus från utfrågningen genom att anklaga Republikanerna för att göra kommittén till ett politiskt vapen som hanterade en ”halvsann” historia om laptopen, när det fanns ”viktigare” saker att diskutera.

Erkännanden börjar göras

När de sociala medierna inte längre kan censurera informationen och Republikanerna i kongressen börjar nå framgångar i att granska Hunter, har presidentsonen till slut fått krypa till korset och erkänna att datorn tillhörde honom. Nyheten om detta kom den 1 februari.

Men han förnekade sanningshalten i innehållet och hans advokater fokuserade på att materialet kommits över på olaglig väg, genom dataintrång.

Exakt hur omfattande bevisningen är gällande Joe Bidens korruption kommer sannolikt att klargöras den kommande tiden, om möjligheterna finns att i större utsträckning granska Hunter Biden. Än så länge har detta blockerats av demokratiska tjänstemän, men med alla avslöjanden som alltmer bekräftat uppgifterna om laptopen, är det en tidsfråga innan all fakta verkligen läggs på bordet.

Frågan är om det kommer ske innan det amerikanska presidentvalet 2024, samt hur det kommer att påverka Joe Bidens valkampanj.

Historien om Hunter Bidens laptop är historien om en konspirationsteori som alltmer visat sig vara sann.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter