Konspirationskollen: World Economic Forum – Världsförbättrare eller världsslukare?

I dagarna inleds World Economic Forums årliga konferens i Davos. Organisationen säger sig vilja förbättra världen och motverka fattigdom och miljöförstörelse, men dess kritiker menar att vägen dit innebär att folk förlorar sina friheter och ägande till en liten elit.

Frihetsnytt har i flera artiklar pekat ut finanseliten och dess största organisation, World Economic Forum (WEF), som en av de främsta aktörerna bakom den destruktiva utveckling som idag kan ses runtom i världen.

Men vad är egentligen denna organisation? Vad är dess vilja? Finns det verkligen fog för att peka ut den som en drivkraft för en hotfull utveckling i världen som vi känner den?

Denna artikel syftar till att gå igenom huruvida WEF är det hot som många tror att det är, eller om det är en plattform för världens rikaste aktörer att försöka förbättra världen. Den 16 till 20 januari går dess årliga möte i Davos av stapeln och den intresserade uppmanas att följa evenemanget.

Det är på grund av att den samlar världens rikaste människor, världens mäktigaste politiker och de mest inflytelserika mediepersonligheterna, som WEF kommit att utgöra symbolen för finanseliten. Vad som menas med detta begrepp är en förhållandevis liten grupp (jämfört med världens befolkning) som tack vare sina resurser kan (eller försöker åtminstone) driva igenom förändringar som formats efter deras visioner.

50 års samlande av eliter

Det var 1971 som WEF grundades av den tyske finansmannen Klaus Schwab, som än idag är organisationens främsta ansikte utåt. Vid grundandet fick det namnet European Management Forum, men döptes 1987 om till det nuvarande namnet, World Economic Forum, enligt organisations egen historieskrivning från 2010.

Tanken uppges ha varit att samla befintliga ekonomier och understödjande framväxande sådana, såsom Kina och Indien. Idag påstår den sig vara en samlingsplats för att lyfta fram entreprenörskap och den högsta kvaliteten på styrning, enligt dess hemsida.

För att få det högsta medlemskapet ”Strategisk medlem” krävs 600 000 schweiziska franc, vilket motsvarar runt 6,7 miljoner kronor, årligen. Det lägsta medlemskapet ligger på 60 000 franc, vilket motsvarar runt 670 000 kronor. Det är inga fattiga som blir medlemmar i WEF. Det går även att se vilka aktörer som har respektive medlemskap.

En av WEF:s mer ökända medlemmar är George Soros, grundare och ordförande av Open Society Foundation, vilken bland annat jobbar för att öka invandringen till Västvärlden.

George Soros på WEF 24 maj 2022.

Årligt möte i Davos

Varje år i januari håller WEF ett stort möte i schweiziska Davos, där resursstarka aktörer helt fritt kan mingla med folkvalda makthavare. Mötet har stora likheter med det ökända Bilderbergermötet, som också äger rum varje år. På båda mötena samlas världens ledande aktörer inom finans, företag, media och politik och kan umgås bakom stängda dörrar, utan att media tillåts dokumentera vad som sägs och görs.

Exakt vad som diskuteras där kommer inte allmänheten tillgodo, utöver det som WEF anser ska offentliggöras. Att världens mäktigaste och rikaste människor utan någon som helst kontroll eller öppenhet kan umgås med personer som har makt att få igenom samhälleliga förändringar, innebär en risk att omvälvande beslut fattas över huvudet på folk.

Inträdesavgiften till mötet ligger på 19 000 dollar, vilket motsvarar runt 197 000 kronor.

Inför årets möte har ett stort antal svenskar bjudits in, däribland flera ministrar, inklusive statsminister Ulf Kristersson, vilket det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige var först med att avslöja, vilket Frihetsnytt då rapporterade om.

Överhängande hot en del av organisationens arbetsbeskrivning

WEF fokuserar mycket på sådant som benämns som omfattande globala kriser, som just de har lösningen på. Det kretsar oftast kring domedagsprofetior gällande klimatförändringar, pandemier som covid, och den pågående geopolitiska kampen mellan USA/Nato, Ryssland och Kina.

Lösningarna består i regel av en överflyttning av kontroll till en begränsad grupp, som påstår sig veta vad som är bäst för hela mänskligheten. WEF spelar en central roll i att bygga på folks rädsla och genom att måla upp ett nära förestående och allvarligt hot och göra folk mottagliga för de drakoniska åtgärder som kommer att krävas för att räddas undan katastrofen.

Frihetsnytt kunde i november rapportera om Klaus Schwabs närvaro på G20-mötet i Bali, där han lanserade projektet O20 (Ocean 20), som ska sträva efter att motverka förstörelsen av världshaven. Den lösning som presenterades inbegrep att regeringar och företag sluter sig samman. Folkets roll och vilja är däremot underordnad. I samma artikel analyserade Frihetsnytt även de retoriska knep som Schwab använde under sitt tal.

Du kommer inte att äga något och vara lycklig

Ett centralt begrepp, som WEF själva använder för vad som måste göras med alla de utpekade kriserna, är ”The Great Reset”, vilket syftar på att återställa den globala ekonomin efter pandemin, men utifrån nya förutsättningar att starta om ekonomin, utan enorma skuldsättningar och miljöpåverkan.

Ett av de mest ökända citaten som kan tillskrivas WEF är ”you will own nothing and be happy” (sv. ”du kommer inte att äga något och vara lycklig”), vilket kommer från en video med ”förutsägelser” inför 2030. Detta citat utvecklas senare med att ”allt du vill ha kan hyras”, med innebörden att den vanliga människan inte kommer att äga något själv, utan vara beroende av att inneha objektet temporärt på ett företags nåder.

Detta kopplas an till den globala målsättningen ”Agenda 30”, som även Sveriges regering har antagit, vilket innebär att till år 2030 ska världen ha omställts till ett hållbart samhälle, där hunger och fattigdom utrotats, full jämställdhet råder och alla samhällen lever ”hållbart”.

Det bästa sättet att uppnå detta bör vara att ”inte äga något och vara lycklig” samt ”hyra det man vill ha”. Det är ungefär detta som en ”återställning” av ekonomin skulle innebära.

Jobbar för censur

Inför årets möte i Davos verkar WEF i synnerhet oroas av den fria informationen som sprids på internet, vilken går emot etablissemangets narrativ gällande klimatförändringar, pandemier och geopolitik.

Frihetsnytt har skrivit om de paneler som kommer att hållas under det kommande mötet, bland annat “Countering Threats in the Age of Black Swans” och “Tackling Harm in the Digital Era”, vilka kommer att handla om hur man bekämpar det som WEF godtyckligt definierar som ”desinformation” och ”skadligt innehåll”.

Frihetsnytt har tittat närmare på, den av WEF skapade, organisationen Global Coalition for Digital Safety, som i sin tur tagit fram dokumentet Digital safety: Applying human rights in the digital world. Syftet är att i praktiken bekämpa det som de två ovan nämnda panelerna kommer att diskutera, med påståendet att det ska skydda barn från sexuella övergrepp och att ta itu med hatretorik, terrorism, våldsam extremism, desinformation samt uppmaningar till självskadebeteende och självmord.

Makthavarna du aldrig valde

2022 publicerade mediebolaget Palaestra Media dokumentärfilmen Makthavarna du aldrig valde, vilken Frihetsnytt har skrivit om. Där diskuteras utförligt den globala finanselitens agenda, arbetsmetoder och dess sammanslutningar, däribland just WEF och Bilderberggruppen.

Slutord

Att sammanfatta allt som har med WEF och göra, samt hur deras agenda tar sig uttryck i olika sammanhang är för omfattande för en artikel.

Det som kan sägas om WEF, Schwab och de personer som är kopplade dit är att det finns enorma risker med att världens absolut mäktigaste och rikaste människor möts under sådana oövervakade former.

Det kan diskuteras hur allvarliga hoten är som de säger sig ha lösningen på och framförallt hur aktuella deras lösningar verkligen är. Om det nu är så att WEF är en ofarlig sammanslutning som bara vill mänsklighetens bästa, varför är det ett sådant omfattande hemlighetsmakeri kring det?

I Sverige, liksom i övriga (på papperet) demokratiska länder, finns en långtgående offentlighetsprincip som innebär att folket ska ha rätt att granska sina makthavare.

Varför blir det då plötsligt en sådan sekretess när våra ledare umgås med världens mäktigaste människor, som kommer från den privata sektorn?

Det om något tål att funderas kring när WEF:s trovärdighet diskuteras.

Övriga artiklar i ämnet

Frihetsnytt har löpande publicerat ett stort antal artiklar som berör World Economic Forum och vad deras agenda bedöms vara. Vissa har redan hänvisats till ovan i texten, men sammanfattas för enkelhetens skull nedan.

Avslöjande: Ministrarna som bjudits in till WEF:s lobbymöte

Bombnedslag! Justin Trudeau är WEF:s marionett enligt egna brodern

Digital ID – det totala maktmedlet

Hur du manipuleras in i helvetet

Kanadensisk politiker om WEF: ”Motbjudande”

Makthavarna du aldrig valde

Vackra ord döljer storföretagens ökade makt i Klaus Schwabs nya projekt

”Vi äger vetenskapen” – Google manipulerar sökresultat åt FN/WEF

WEF alltmer kommunistiskt – lämnar Twitter för plattformar kopplade till Kina

WEF-dokument visar: Fokus är att kontrollera och reglera internet

WEF oroas av fri information

WEF:s riktlinjer för att bygga och kontrollera nästa teknikvåg

World Economic Forum och Agenda 2030

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Svenska politiker som deltar i dessa möten ska redovisa vad som sãgs och görs. Händer det inte ska dessa politiker avskedas omedelbart och det utan avgångsvederlag och fallskärm. Förbjudas politiskt engagemang på livstid. Wef är en rutten maktpjäs på det politiska schakbrädet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter