Kontroversiell rapport splittrar Amnesty

Att svenska sidan försvarar den irriterar Ukraina

Amnesty International’s rapport om krigsbrott i Ukraina har rört upp många känslor. President Zelenskij har personligen kritiserat rapporten och ordföranden för organisationens ukrainska gren har avgått i protest. Nu har svenska Amnesty gått ut och tagit rapporten i försvar.

Det tog inte lång tid innan Amnesty Internationals rapport väckte kritik i framförallt Ukraina. Rapporten har kritiserat den ukrainska militären för att systematiskt använda civila som mänskliga sköldar.

Ukrainsk ilska

Den vänsterliberala organisationen står nu på skakig grund i Ukraina. Ukrainska illgärningar under kriget har tidigare bemötts med axelryckningar av ukrainska politiker och med tystnad i västerländska medier. Uppfattningen bland ledande ukrainare har genomgående varit att inga regler gäller för den ukrainiska krigsmakten, eftersom det var Ryssland som började kriget.

Landets president, Volodomyr Zelenskij, förnekar inte något av rapportens 19 exempel på ukrainska krigsbrott men kallade ändå rapporten för ”ett försök att skifta ansvaret från angriparen till offret”. Kort efter publiceringen valde även ordföranden för Amnestys avdelning i Ukraina, Oksana Pokaltjuk, att avgå i protest – inte mot krigsförbrytelserna utan mot rapporten om krigsförbrytelsen.

Svenskt stöd

Svenska Amnesty:s generalsekreterare, Anna Johansson, ställer sig istället bakom rapporten. I en intervju med Svenska Dagbladet vidareutvecklar Johansson detta. Hon menar att det hade varit långt värre om det senare kommit fram att man underlåtit att kritisera Ukrainas agerande trots att man observerat det. Hon påtalar att man lagt mycket fokus på Rysslands agerande men att det inte frånskriver Ukraina skyldigheten att följa krigets lagar.

Hycklande organisation på bättringsvägen?

Anna Johanssons agerande är extra välkommet eftersom Amnesty International tidigare gjort sig känd som en ensidig och politiserad organisation med en vänsterliberal agenda. Bland annat har man kritiserat att svenska invandringskritiker tillåts göra sin röster hörda och tigit angående de hårresande övergrepp som sker mot de vita i Sydafrika med den svarta regeringens goda minne. Inte heller har man kritiserat tortyren och avrättningarna av ryska krigsfångar eller bombanfall från den ukrainska armén mot civila i den separatistiska Donbass-regionen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter