Ansiktsigenkänningstjänsten PimEyes har under veckan gått från okänt till ökänt
Ett ansiktsigenkänningsverktyg som heter PimEyes har nyligen gått från okänt till ökänt. PimEyes gör det enkelt att hitta bilder på människor som är utspridda över internet genom en oöverträffad träffsäkerhet som lyckas gräva fram många år gamla bilder. Bildsökning genom biometrisk data har funnits länge och kommer enligt uppgift expandera i framtiden. Men PimEyes är häpnadsväckande bra på att identifiera specifika individer med bara ett enda fotografi.
New York Times rapporterar att man hittade flera år gamla bilder även om provbilden visade personer som bar solglasögon eller ansiktsmasker. Andra faktorer som skägg eller rakad, nya frisyrer eller åldrande verkade inte göra så stor skillnad heller. För vissa kan ett verktyg som PimEyes vara lite av en rolig grej. Men för andra är det en mardröm.
CNN publicerade tidigare i veckan ett personporträtt över Cher Scarlett, en mjukvaruingenjör som ledde #AppleToo-rörelsen innan hon lämnade företaget, vars upplevelse at PimEyes blivit en mardröm. CNN-artikeln förklarar sedan i detalj hur ”PimEyes tog betalt för dölja en verklig mardröm som inträffade för nästan två decennier sedan.”
Scarlett själv förklarar i ett blogginlägg att PimEyes debiterar henne motsvarande 3000 kronor per månad för att dölja alla bilder på henne – av vilka några enligt uppgift har taggar som ”missbruk”, ”tortyr” och ”kvävning” – från dess sökresultat. Bilderna förblir dock tillgängliga på sina ursprungliga webbplatser.
PimEyes skriver i ett blogginlägg att man ”endast tillhandahåller ett verktyg” och att det är upp till användarna att hantera verktyget på ett ansvarsfullt och etiskt sätt. Företaget säger också att det är ”utarbetade interna regler” och att ”konton med misstänkta aktiviteter övervakas och vid oro stängs de av.” Men företaget noterar också att föremål som tagits bort från dess databas som en del av dess opt-out-program – som folk måste betala för – kan hamna i dess databas igen om de laddas upp någon annanstans på internet.
CNN:s negativa uppmärksammande av detta problem har också gjort PimEyes mer populärt. Företaget uppdaterade sin ”Nyheter & uppdateringar”-sida den 25 maj för att säga att ”på grund av ökad trafik var PimEyes administration tvungen att sätta upp köer för gratisanvändare för att säkerställa hållbarheten för den avgörande infrastrukturen.” CNN publicerade sin rapport den 24 maj; Times-rapporten gick live den 26 maj.
Dessa rapporter avslöjade ett allmänt tillgängligt verktyg som kostar mellan 300 och 3000 kronor per månad för två mycket olika tjänster: att låta användare söka i dess databas å ena sidan eller att låta dem gömma sig från sökresultat å andra sidan.