Efter att en ny koranbränning genomfördes i Stockholm har diskussioner pågått om var gränsen ska gå för yttrandefriheten. Vissa anser att koranbränningar ska förbjudas, medan andra anser att det är farligt att böja sig för religiösa krav.
Den koranbränning som genomfördes av Salwan Momika under onsdagen utanför Stockholms moské på Södermalm har återigen väckt stora debatter om yttrandefriheten och var dess eventuella gränser bör gå. Polisen meddelar att man har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp, eftersom koranen eldades upp utanför moskén, vilket ses som ett hetsande mot muslimer som grupp, rapporterar TT.
”Yttrandefriheten är inte absolut”
Efter detta har en omfattande debatt pågått om tillstånd överhuvudtaget ska ges för att bränna koranen. Enligt den tidigare statssekreteraren Ulf Dahlsten, som satt på sin post under Olof Palme, utgör koranbränningar ett uttalat hetsande mot folkgrupp, med hänvisning till att det sårar och upprör muslimer. I en debattartikel i Aftonbladet hävdar han att detta har ökat motsättningarna mellan muslimer och icke-muslimer i Sverige, samt lett till våldsamma protester.
Att vissa grupper blir upprörda och har förmågan att kunna begå allvarliga våldshandlingar ska alltså kunna utgöra grund för en inskränkning av den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Men enligt Dahlsten är inte den svenska yttrandefriheten absolut. Han jämför det med läkares förbud att lämna ut patientuppgifter, militärer som inte får avslöja försvarshemligheter eller journalister som inte får röja källskyddet, samt att man inte får förtala och sprida osanna uppgifter.
En som inte delar Dahlstens uppfattning är den dansk-svenske politikern tillika advokaten Rasmus Paludan, som själv har genomfört ett flertal koranbränningar.
– Yttrandefriheten rör saker som är en del av det demokratiska samtalet. Så länge det är en sorts manifestation av vad man tycker om företeelser i samhället, då är det inom yttrandefriheten. Han har helt fel, både juridiskt och moraliskt. Det går inte att jämföra försvarshemligheter och känsliga personuppgifter med att någon blir arg över att en koran bränns. Demokrati innebär att man får säga sådant som andra blir arga över, säger han till Frihetsnytt.
Vad gäller liknelsen med förtal säger Paludan att förtal inte innebär att kritisera en idé, dit religioner räknas. Han berättar även att det dels finns regler i vissa länder som säger att det inte är förbjudet att förtala en person som varit död i ungefär 20 år, vilket med råge gäller för profeten Muhammed.
”Förbud sprider en felaktig bild”
En annan debattör som uttalar sig i frågan är Sameh Egyptson, som nyligen väckte kontroverser när han lade fram sin doktorsavhandling om hur Muslimska Brödraskapet infiltrerat delar av det svenska samhället. I en debattartikel i Dagens Nyheter varnar han för vad ett förbud skulle innebära.
Hans inställning är däremot att det skulle innebära en farlig utveckling om man förbjöd koranbränningar, dels för att det skulle signalera till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som krävt ett förbud för att godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, att det går att tvinga Sverige att anpassa sin yttrandefrihet om kraven eller hoten är tillräckligt stora.
Men det innebär även att gruppen muslimer klumpas ihop till en enda grupp som vill inskränka yttrandefriheten och inte klarar av kritik. Under onsdagens koranbränning var det flera muslimer på plats som argumenterade för att det bästa sättet att bemöta manifestationen var att ignorera den och inte ge den uppmärksamhet. Men ett förbud skulle, enligt Egyptson, innebära att de muslimer som kräver censur och de som anser att om man inte tycker om en åsikt så ska man ignorera den, enbart skulle leda till en uppfattning av muslimerna som en lättkränkt och intolerant grupp.
– Jag har talat med flera muslimer som säger att islam inte förbjuder bränningar av koranen, under förutsättning att koranen är använd. Då är det faktiskt tillåtet, men det är få muslimer som överhuvudtaget känner till det, säger Paludan.
Frihetsnytt har sökt Salwan Momika för en kommentar, men har i nuläget inte fått något svar.
På 1970 talet hade man bara skrattat och avfärdat islam som vidskepelse .
Att krossa kristendomen var man ju redan i full färd med. (infiltration) +( entrism)
Så märkligt i dessa ”upplysta” tider anses det vara ett lagbrott att ifrågasätta existensen av en viss Gud……eller att åtminstone skoja med dom som hyser en massa vidskepliga ideer. –
–
En annan grupp som nu är oerhört känsliga är mosaiska trosbekännare …..varje vecka är det TV program om alla otrevligheter gruppen utsatts för …..det är allt till försvunna konstskatter till att hela gruppen förintats.
Jag minns inte att det var något tal alls om den gruppen eller nationalsocialister på 1970 talet .