Korrupt vicepresident döms till fängelse

Straffas för omfattande korruption

Argentinas tidigare president och nuvarande vicepresident, Cristina Fernández de Kirchner döms till sex års fängelse för korruption och kommer aldrig att tillåtas inneha ett offentligt ämbete under resten av sitt liv.

Under tisdagen dömde en federal domstol i Argentina den tidigare presidenten tillika nuvarande vicepresidenten, Cristina Fernández de Kirchner, till sex års fängelse för korruption genom att ha tagit emot mutor i offentliga upphandlingar. Hon förbjuds även att inneha offentliga ämbeten under resten av sitt liv, rapporterar Financial Times.

Sålde offentliga kontrakt som president

Det var under tiden som de Kirchner var landets president, 2007-2015, som brotten begicks. Tillsammans med ett dussin andra tilltalade sålde hon ut offentliga byggnadskontrakt för uppemot en miljard dollar till familjen de Kirchners vän, Lázaro Báez, vilket är det hon nu dömts för. Báez har sen tidigare dömts till tolv års fängelse för skattebrott, rapporterar Dagens Industri.

Vicepresidenten är även under utredning för ytterligare fem korruptionsanklagelser, så det kan bli aktuellt med fler rättegångar. Sedan tidigare har hon varit föremål för fyra ärenden, vilka blivit nedlagda, däribland Framtidsdollar-målet, där hon ska ha utsatt landets centralbank för bedrägeri.

Får sitta kvar som vicepresident under överklagandetiden

I och med att domen inte har vunnit laga kraft, utan fortfarande kan, och kommer att, överklagas till landets högsta domstol, kan de Kirchner sitta kvar som vicepresident och även ställa upp i nästa val. Ett överklagande i högsta domstolen kan ta flera år och tack vare sin titel åtnjuter hon diplomatisk immunitet och kan inte häktas under överklagandetiden.

Trots att rättsprocessen riskerar att bli en utdragen historia, är det en tydlig markering att korrupta politiker inte står över lagen, utan att det går att ställa dem inför rätta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter