Korruptionsröta i hjärtat av EU

Efter mutskandalen i december har allt större fokus hamnat på vilka gåvor och förmåner som EU:s politiker kan få. Korruptionen kan gå betydligt djupare än vad som tidigare trotts.

Frihetsnytt kunde i december skriva om den omfattande korruptionsskandal som skakat EU, när flera toppolitiker blev påkomna med att ta emot mutor från bland annat Qatar. Det har orsakat en stor oro hos makten i Bryssel, framförallt på grund av uppmärksamheten. Därför har polisen i allt större utsträckning börjat granska gåvor som EU-politiker tar emot. Det är dyra gåvor och bjudresor, som inte redovisas, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).

I EU-parlamentet ska det finnas ett rum där gåvor samlas som politiker fått i sin tjänst och som de sedan av olika anledningar inte velat eller fått behålla. Det är inga billiga presenter det rör sig om. Rolexklockor, guldsmycken, mattor, konstverk och till och med diamanter, vilka når summor på hundratals, ibland även miljontals kronor. Men det hela bygger på att politikerna själva lämnar in gåvorna och redovisar dem, något som inte kontrolleras. Sannolikt är gåvorna i det hemliga rummet bara en bråkdel av de som byter ägare när EU-topparna är i tjänst.

Det finns inte heller några regler mot att ta emot bjudresor, eller ha extrajobb som påverkas av viktiga beslut, så länge de redovisas. Sannolikheten är stor att när det inte finns några seriösa kontrollfunktioner, då passar politikerna gärna på att gynna sig själva.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter