Kraftfulla kritiken: Påven är en ”kommunistisk skit”

Den uttalade systemkritikern Javier Milei som skakade det politiska etablissemanget i Argentina när han samlade flest röster i ett primärval inför presidentvalet i oktober, har startat ett ordkrig med den vänsterliberale påven Franciskus, där han bland annat kallat påven för ”en representant för all ondska på jorden”.

Missnöjet har en längre tid sjudit i Argentina mot den rådande regimen, detta blev tydligt när outsidern och systemkritikern Javier Milei vann primärvalet inför presidentvalet i oktober.

Milei anser bland annat att centralbanken borde upplösas, och han menar att klimatalarmismen är en bluff. Dessutom vill han göra det enklare för argentinska medborgare att få bära vapen.

Den radikale politikern har blivit oerhört populär, särskilt bland de yngre argentinarna, och han jämför sig gärna med den tidigare presidenten Jair Bolsonaro och den amerikanske före detta presidenten Donald Trump.

Javier Milei. Foto: Wikipedia/ Todo Noticias
Javier Milei. Foto: Wikipedia/ Todo Noticias

Sjunkande popularitet för påven

Påve Franciskus som ofta yttrar sig politiskt och har valt att ge sitt stöd till bland annat hbtq-rörelsen, Black Lives Matter och uttalar sig positivt angående invandring, har valt att gå i ordkrig med den populäre Milei, som han anser sakna politisk erfarenhet.

Påvens popularitet har dock sjunkit i hemlandet Argentina, och många undrar om det är påvens uppgift att ägna sig åt politik och menar att han går finanselitens ärenden.

”Kulturell kamp”

Milei talar om en ”kulturell kamp” mot socialismen och lovar att vidta åtgärder. Påven menar då i en tv-intervju att ”Extremhögern rekonstruerar sig själv, det är själviskhetens triumf över kommunitarismen”.

Milei anser emellertid att påven är en ”kommunistisk skit” och ”en representant för all ondska på jorden” rapporterar The Guardian.

– Vi är den sanna oppositionen. Det är omöjligt att förändra Argentina med samma gamla metoder som tidigare alltid misslyckats, sade han efter sin seger i primärvalet enligt Geo News.

Bedömare menar att påvens politiska engagemang mot etablissemangskritiker har bidragit till hans fallande popularitet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter