Kraftigt ökat stöd för nationalister

Tyskarna har tröttnat rejält på den politiska vanskötseln av både invandrings- och energifrågor. När de etablerade partierna inte kan åstadkomma det som folk behöver och vill ha, så vänder man sig alltmer till nationalistiska alternativ.

Det tyska nationalistpartiet Alternativ für Deutschland (AfD, sv. ”Alternativ för Tyskland”) upplever en enorm medvind i opinionen. Från att ha fått 10,3 procent i valet 2021, ligger partiet nu på 17-19 procent i opinionsmätningarna, rapporterar Reuters.

Senast partiet fick en rejäl skjuts framåt i opinionen var 2018 i svallvågorna efter den stora migrantkrisen som inleddes 2015. Nu är det regeringen under förbundskansler Olaf Scholzs oförmåga att hantera energikrisen, vilken drabbat den tyska befolkningen hårt, samt den klimathysteri som fått politikerna att stänga ned Tysklands sista kärnkraftverk, som får tyskarna att vända sig till AfD.

Att AfD når så stora framgångar i opinionen skapar ännu större oro hos etablissemanget för att de på allvar håller på att utmanas. För att motverka detta tar de till olika metoder, såsom att låta underrättelsetjänsten brännmärka AfD:s ungdomsförbund som ”extremister”, samt desperat försöker hålla partiet utanför politiskt inflytande.

Under 2024 är det val i de östtyska delstaterna Sachsen (under hösten), Thüringen (någon gång mellan september och december) och Brandenburg (22 september). Enligt opinionsmätningar har AfD ett stöd på mellan 23 och 28 procent i dessa stater och ser därför att göra stora framgångar i valen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter