Kravaller i Georgien över lag mot George Soros

Regeringen i Georgien har godkänt en lag som skulle slå mot utländskt inflytande. Med hänvisning till att lagen innebär ökat ”ryskt inflytande” har demonstranter drabbat samman med de georgiska myndigheterna.

Frihetsnytt har rapporterat om den nya lagen i Georgien, som innebär att organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet, ska registreras som ”utländska aktörer”. Detta har lett till protester bland EU-vänliga aktörer, som hävdar att lagen innebär ett ”avståndstagande från Europa” (det som åsyftas är EU) och ett ”närmande till Ryssland”, eftersom en liknande lag gäller i Ryssland.

Kravaller mot ”ryskt infkytande”

Bidzina Ivanishvili. Foto: Wikipedia/ Michał Koziczyński/ CC BY-SA 3.0 PL DEED
Bidzina Ivanishvili. Foto: Wikipedia/ Michał Koziczyński/ CC BY-SA 3.0 PL DEED

Under tisdagen inträffade stora kravaller utanför parlamentsbyggnaden i huvudstaden Tbilisi, rapporterar Reuters. Kravallpolis ska ha satt in vattenkanoner och tårgas för att skingra folkmassan.

Exakt vad som innebär att det ryska inflytandet i Georgien stärks i och med lagen, framgår inte. Regeringen, som har drivit igenom lagen, säger att det ska motverka ”pseudoliberala doktriner” i landet.

Under måndagen hölls en demonstration till stöd för lagen. Där deltog landets tidigare premiärminister, miljardären Bidzina Ivanishvili. Ivanishvili hävdade att ett ”globalt krigsparti kapat” EU och Nato, i syfte att underminera Georgiens självständighet.

Ökänd aktivistmiljardär motverkas

I flera länder i det forna Sovjetblocket har aktörer med kopplingar till den ljusskygge aktivistmiljardären George Soros arbetat för att gynna EU-vänliga politiker, samt stärka HBTQ-lobbygrupper och migrantaktivister i dessa länder.

Den omstridda lagen i Georgien innebär att det blir lättare att hålla koll på utländska aktörer, sannolikt såväl västerländska som ryska, som vill påverka landets inrikespolitik.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter