Kräver EU-utträde – gör vänstern gemensam sak med nationalister?

Den etablerade vänstern har släppt kravet på att Sverige ska lämna EU, vilket har gjort att främst nationalister driver frågan. Nu lyfter dock en etablerad vänsterskribent kravet på ett svenskt EU-utträde.

I nuläget finns inget parti i riksdagen som driver frågan om Swexit, ett svenskt EU-utträde. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har övergett detta och företräder på sin höjd en mild EU-kritik.

I både Europa och Sverige drivs frågan framförallt av nationalister, samt ett antal aktörer som utmanar makteliten (däribland Partiet MoD och Swexitkoalitionen). Den etablerade vänstern har däremot släppt frågan och verkar nästan ha beröringsskräck för den.

Eric Rosén. Skärmavbild: Youtube/ Malou Efter Tio
Eric Rosén. Skärmavbild: Youtube/ Malou Efter Tio

”Självbestämmandet måste värnas”

Nu tar dock en vänsterskribent bladet från munnen. Det är Eric Rosén, biträdande kulturchef på Aftonbladet, som höjer rösten för att Sverige bör lämna EU. I en artikel på Aftonbladet beskriver han hur den europeiska överstaten tar ifrån svenskarna deras självbestämmande och hur lite inflytande de svenska politikerna har.

”Sveriges självbestämmande borde värnas bättre. Vi borde lämna EU”, skriver Rosén och hänvisar till Wolfgang Streecks begrepp ”fasaddemokrati”. Begreppet syftar på att EU låtsas vara demokratiskt, men låter marknadsintressen snarare än folket styra.

”Använder det inflytande jag har”

Han avslutar artikeln med att berätta att han kommer att rösta motvilligt i söndagens EU-val. Liksom Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson sade i sin ledare under onsdagen, skriver Rosén att det trots allt finns ett värde att rösta i EU-valet:

”Väl medveten om att det spelar mycket liten roll, om någon alls, vill jag ändå använda det mikroskopiska inflytande jag har.

Victor Eriksson berömmer Rosén för att han vågar lyfta en fråga som etablissemanget har börjat brännmärka.

Det är härligt att se att det finns personer på vänsterkanten som inte är rädda för att hålla fast vid EU-motståndet. Att vilja ha självbestämmande och makten närmare folket är något som går bortom höger och vänster. Oavsett vilka bevekelsegrunder man har, som nationalist, socialist eller libertarian, så kan man åtminstone enas i motståndet mot att en avlägsen elit sitter och styr våra liv, utan att vi kan göra något åt det, säger Eriksson

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter