Kräver folkomröstning efter förbud av koranbränning

Efter att den danska regeringen förbjudit folk från att bränna koranen förra veckan kräver nu oppositionspartierna att folket ska få säga sitt. ”Yttrandefriheten är grundläggande”.

Det var i slutet av förra veckan, söndagen den 31 juli, som den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen meddelade att man inlett arbetet med att få ett stopp av koranbränningarna.

Beskedet chockerade många eftersom att Danmark säger sig vara ett land med ”total yttrandefrihet”. En av de som reagerade kraftigt på beslutet var Morten Messerschmidt, partiledare för Dansk Folkeparti, som kommenterade beslutet med att det är relationen till den muslimska världen som är problematisk, inte yttrandefriheten i sig.

Morten Messerschmidt. Foto: Wikipedia/ Elgaard
Morten Messerschmidt. Foto: Wikipedia/ Elgaard

– De senaste veckorna har både biblar och torah bränts, och så även koraner. Det enda stället där problemet har funnits är i förhållande till den muslimska världen, sa Messerschmidt.

Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige vill se folkomröstning

Dansk Folkeparti (DF) och Nye Borgerlige (NB) vill att folket ska få säga sitt om regeringens förslag om att förbjuda koranbränningar. Detta säger partiledarna Morten Messerschmidt (DF) och Pernille Vermund (NB) till den danska tidningen Berlingske.

Pernille Vermund. Foto: Wikipedia/ Ulla Højgaard
Pernille Vermund. Foto: Wikipedia/ Ulla Højgaard

– En inskränkning av yttrandefriheten och rätten att kritisera religioner är helt grundläggande i förhållande till vårt sätt att leva tillsammans, säger Vermund.

– Grunden för den västerländska kulturen bygger på att kunna kritisera religion, säger Messerschmidt.

Enligt den danska grundlagen är det möjligt att skicka regeringsbeslut vidare till folkomröstning om en tredjedel av folketingets ledamöter kräver det.

Tobbe Larsson: Visar att de är riktiga demokrater

Tobbe Larsson, politisk kommentator på Frihetsnytt, säger att partiledarna för DF och NB visar att de är riktiga demokrater och att Sveriges politiker borde ta efter det goda exemplet.

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

Vad tycker du om partiledarnas krav på folkomröstning?

– Det är ett väldigt bra förslag av den enkla anledningen att när det handlar om stora frågor i ett samhälle som påverkar många och är av principiell betydelse, då kan det många gånger vara mest lämpligt att ha en folkomröstning i frågan. Ett bra exempel i Sverige är Natoanslutningen där det borde ha varit en folkomröstning.

Varför ska folket få bestämma i denna fråga?

– Därför att detta är en fråga som rör grundlagsskyddade rättigheter och därför frågor som hela folket måste engagera sig i om det ska ske förändringar. Det måste dock föregås av en ordentlig möjlighet för informationsutbyte mellan alla parter. Folket måste få en grundläggande helhetsbild för att kunna ta ett genomtänkt och välgrundat beslut. Det är viktigt att en sån här process inte stressas igenom vilket politiker många gånger gör medvetet för att folket inte ska hinna tänka igenom.

Har svenska politiker något att lära av danskarna?

– Mycket! Det är bara att titta på hur illa de har skött Natoanslutningen som skulle ha föregåtts av en folkomröstning. De danska partiledarna visar i detta exempel att de är goda demokrater som står upp för det som är rätt.

Hur skulle det påverka Sverige om danskarna inte förbjuder koranbränning?

– Det skulle förmodligen leda till att Sverige inte heller gör det då Kristersson tydligt sa att de båda länderna tillsammans gör en säkerhetsbedömning. Dessutom tror jag att Sverige skulle påverkas mycket av ett sådant beslut eftersom Danmark är ett nordiskt grannland.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter