Kravet för svenskt Nato-medlemskap: bekämpa islamkritiker

Turkiet har kommit på nya krav att ställa till Sverige för att medlemskap i krigsalliansen Nato ska godkännas: bekämpa islamkritiker. Utspelet kommer med anledning av Rasmus Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden under lördagen.

Under det gångna året har den svenska regeringen, såväl den socialdemokratiska som den borgerliga, ansträngt sig för att få Turkiet att godkänna ett svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato. Gång på gång har förväntningarna kommit på skam, på grund av att den svenska lagstiftningen har hindrat både utlämningar och inskränkningar av svensk yttrandefrihet.

Tidigare handlade de turkiska kraven om att Sverige huserade grupper med kopplingar till PKK (Kurdistans kommunistparti, terrorstämplat av Turkiet och USA) och tillät dessa att demonstrera öppet. Aktionen där en docka föreställandes den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan hängdes upp utanför Stadshuset, utfördes av det PKK-kopplade nätverket Rojavakommittéerna, vilket orsakade stor politisk vrede från den turkiska regeringen, något som Frihetsnytt skrivit om.

Men efter lördagens manifestation, där den svensk-danske politikern Rasmus Paludan brände en koran utanför den turkiska ambassaden i Stockholm, har kraven fått en ny inriktning.

Tysta islamkritiker

I ett flertal inlägg på Twitter skriver Erdoğans talesman, Fahrettin Altun, att Sverige omedelbart måste agera mot provokationer gentemot Turkiet och Islam, om det ska bli aktuellt att släppa in Sverige i Nato. Enligt Altun ska inte koranbränningar omfattas av yttrandefriheten, en åsikt som även framfördes av utrikesminister Mevlut Cavusoglu knappt en timme innan manifestationen.

Sveriges utrikesminister, Tobias Billström, gick snabbt ut på Twitter för att fördöma aktionen, kallade den ”fruktansvärd” och betonade att den svenska regeringen inte delar Paludans åsikter. För Frihetsnytts läsare är dock Billströms vilja att gå Turkiet tillmötes ökänd, då han varit beredd att driva igenom inskränkningar av svensk yttrandefrihet för att få in Sverige i Nato.

I Istanbul brändes under lördagen en svensk flagga utanför svenska konsulatet i staden, rapporterar Reuters.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter