Kravet: Märk alla varor som innehåller skadliga kemikalierna

Nu på fredag lämnar Sverige tillsammans med fyra andra EU/EES-länder1 in ett förslag till EU om att begränsa användningen av PFAS2, något som Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Karin Lexén, ser som ett bra inititativ. Dock anser hon – i sin debattartikel – att den svenska regeringen bör gå betydligt längre än så.

Kravet: En märkning av samtliga varor

Karin Lexén – ordförande för Naturskyddsföreningen. Foto: Youtube (skärmdump)

Karin Lexén anser att själva förslaget är bra men att det kommer ta för lång tid. Regeringen bör därför införa ett krav på att märka alla varor som innehåller PFAS, i väntan på en utfasning av alla PFAS-produkter. Användningen av kemikalierna började redan på 1950-talet men har eskalerat de senaste årtiondena.

Evighetskemikalierna finns i allt från kläder till matförpackningar, samtidigt som miljön, maten och dricksvattnet är så förorenade av PFAS att många svenskar får i sig mer av kemikalierna än vad som är hälsosamt. Djurlivet påverkas också negativt och hotar den biologiska mångfalden, därav rekommendationen om att sällan äta fisk och skaldjur från svenska insjöar.

Påverkan redan vid små mängder

Problemet – skriver Lexén – är att PFAS är extremt svårnedbrytbara och kan orsaka en rad hälsoproblem. Bland annat misstänks det för att vara cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande, samtidigt som det påverkar immunförsvaret.  Dock finns PFAS i allt från kläder och elektronik, till bekämpningsmedel och smörjmedel3.

Forskning har blivit tydligare med att negativa hälsoeffekter kan upptäckas vid allt lägre PFAS-halter hos både människor och djur. Dock går det att minska spridningen och begränsa skadorna av den PFAS som redan finns i naturen, enligt Lexén.

Tillförseln måste stoppas

Skidvalla – en av många produkter som innehåller PFAS. Foto: Wikipedia /HopsonRoad

Lexén avslutar debattartikeln med att det är mycket bråttom att stoppa tillförseln av evighetskemikalierna till naturen. Det förslag som de berörda länderna lämnar in till EU anser hon vara bra då det drastiskt kommer att minska spridningen av PFAS, vilket på sikt leder till renare miljö och dricksvatten. Dock anser hon att tar det för lång tid innan begränsningen träder i kraft.

För att minska spridningen måste därför både företag och konsumenter kunna göra medvetna val och välja bort varor som innehåller kemikalierna. Genom att införa ett krav på märkning av de varor som innehåller PFAS kan både konsumenter och företag göra dessa val.

Denna nationella PFAS-märkning av varor är därför något som Naturskyddsföreningen förväntar sig av regeringen.

  1. Dessa länder är Norge, Danmark, Tyskland, och Nederländerna. []
  2. PFAS står för ”poly- och perfluorerade alkylsubstanser och är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen vars funktion är att stöta bort fett, smuts och vatten. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet. Det finns många olika PFAS-ämnen. Källa: Livsmedelsverket. []
  3. Det hittas i stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger och skidvalla samt matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer, bekämpningsmedel och skönhetsprodukter. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter