Rådande konflikter ytterst gynnsamma för militärindustriellt komplex
Trots försvårade leveranskedjor fortsätter vapenhandeln att öka över världen. Av världens samlade vapenproduktion står USA för mer än hälften, där en stor andel ägs av aktörer inom finanseliten.
Under det gångna året har vapenförsäljningen drabbats kraftigt av svårigheter i att leverera vapnen, till följt av nedstängningar under pandemin och kriget i Ukraina. Då Ryssland står för en stor del av resurserna som behövs i produktionen, såsom aluminium, koppar, stål och titanium, har sanktionerna bidragit till materielbrist.
Men trots detta fortsätter produktionen och handeln att öka. Under 2021 kunde de 100 största företagen sälja vapen för 592 miljarder dollar. Av hela världens vapenproduktion, inklusive transnationella företag, står USA för 51 procent, rapporterar SVT.
Finanseliten tjänar på lidandet i Ukraina
Frihetsnytt kunde i somras rapportera om hur vapenindustrin tjänar enorma summor på Ukrainakonflikten. Då USA skickar stora mängder vapen till Ukraina, fortsätter beställningarna att komma in till vapenindustrin, som fortsätter att gå med rejäl vinst. Så länge kriget fortgår kommer dessa aktörer att göra goda affärer.

Vilka är aktörerna?
Frihetsnytt har tidigare skrivit om dokumentären Makthavarna du aldrig valde av Jonas Nilsson på Palaestra Media. I dokumentären listas flera av de aktörer som utgör finanseliten, både enskilda personer och organisationer.
När man tittar närmare på de 5 största vapenföretagen i världen finns ett mönster i ägandestrukturen. I samtliga av dessa var investmentbolagen Vanguard Group Inc. (Vanguard), Blackrock Inc. (Blackrock) samt SSgA Funds Management, Inc. (SSgA) de största ägarna.
Nedan listas vilken ordning de har i de fem största vapenproducenternas ägarstruktur (2022-12-06):
Lockheed Martin – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 3:a
Boeing – SSgA 3:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
Northrop Grumman – SSgA 1:a, Vanguard 3:a, BlackRock 5:a
Raytheon – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
General Dynamics – SSgA 7:a, Vanguard 2:a, BlackRock 5:a

Köpte vapen motsvarande myndighetsbudgetar
De senaste 20 åren har varit en gynnsam tid för vapenindustrin och dess ägare. Genom krigen i Afghanistan och Irak, samt militära engagemang runtom i världen (nu senast Ukraina), har behovet av vapen fortsatt stiga och garanterat rejäla vinster.
Global Times har gjort en kartläggning över de vinster som företagen gjort på USA:s krig sedan millennieskiftet. 2018 stod till exempel Lockheed Martins för 70 procent av den amerikanska statens vapeninköp på 53,8 miljarder dollar, vilket motsvarade hela budgeten för den federala skattemyndigheten och den federala miljöskyddsmyndigheten, tillsammans.
Ett ändlöst krig, inte ett framgångsrikt
Wikileaks-grundaren Julian Assange sammanfattade 2011 de amerikanska krigen med att finanseliten vill ha ”ett ändlöst krig, inte ett framgångsrikt krig”. Genom kriget mot terrorismen, som inleddes 2001, fick man ett krig mot en ständigt existerande fiende.
En ständigt existerande fiende kräver ett ständigt existerande krig och ett ständigt existerande krig kräver ett ständigt inflöde av vapen.