Krigsförberedelser mellan Nato och Ryssland

Båda sidor flyttar fram kärnvapenbärande bombplan

Utanför båda ändar av Skandinavien samlas kärnvapenbärande bombplan – 60 från Nato och ett okänt antal från Ryssland. Vitryssland gör truppförflyttningar. I en militär flygolycka förlorade upp till 10 ryssar livet.

Xoaquin Flores/New Resistance rapporterade idag att Nato inlett konkreta förberedelser för ett fullskaligt krig mot Ryssland. Flygövningar med atombombsbärande flyg sker över Nordsjön, så kallade ”nuclear deterrence exercises”. Toalt 60 flygplan från 14 länder deltog eller ska delta i övningen som är föranmäld.

Ryssland svarade med att flytta fram strategiska bombare till Murmanskbasen, inte långt från den rysk-finska gränsen, allt enligt Flores. Det lär handla om det nyutvecklade atombombplanet RS-2B Sarmat. Det hela anmäldes via det civila systemet NOTAM (Notice to Airmen).

Marktrupper dras samman

På marken ägnade Nato-kommandot dagen åt att öva sammandragningen av offensiva stridsgrupper i de baltiska staterna, med riktning mot Ryssland och Vitryssland – även denna uppgift från Flores.

Enligt vitrysslands försvarsdepartement kommer armegrupperingar sammansatta av ryska och vitryska enheter att hålla övningar. Vitryssland försvarsministerium är för sin del mest oroat över Ukrainas och Polens agerande på sin sida av landets södra gräns.

Övning som blir verklighet?

Vitryssland bygger med stor brådska upp sin militära potential – mer om detta i morgondagens första artikel i Frihetsnytt. Landet förbehåller sig också ”rätten att vidta förebyggande åtgärder för att förhindra en attack”, vad nu detta kan betyda. Bedömare påminner om att en ”övning som blev allvar” var inledningen på det överraskande ryska anfallet mot Ukraina i februari i år.

Flygolycka

I Yeisk i Ryssland kraschade idag ett jaktplan av typen Su-34, som fått stora fåglar i motorerna. Piloten hann skjuta ut sig men planet störtade in i bottenvåningen på ett bostadshus. Enligt Flores befaras tio civila ha omkommit.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter