Krigsforskare: Minimal risk för storkrig

Medan framträdande militärer och politiker målar upp en bild av att storkriget närsomhelst kommer att bryta ut, pekar krigsforskaren Oscar Jonsson ut flera faktorer som talar mot en sådan utveckling. De som däremot hetsar om krig har mycket att tjäna på en eskalerad konflikt.
Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén
Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén. Foto: Wikipedia/ Jopparn

Under gårdagen skrev Frihetsnytt om den svenske överbefälhavaren Micael Bydéns påstående att Ukrainakonflikten riskerar att eskalera till ett storkrig, något som även Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg hävdade i december.

De återkommande krigshoten verkar snarare vara krigshets. Enligt Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan och expert på rysk krigföring, är risken liten för att ett europeiskt storkrig står för dörren. I en intervju med Svenska Dagbladet går han igenom flera faktorer som talar mot en eskalering.

Rysk ammunitionsbrist

Det har visat sig att de ryska ammunitionslagren varit mindre än beräknat, vilket skulle göra det omöjligt att ge sig in i en öppen konflikt med Nato. Enligt Jonsson trodde bedömare i början av den ryska invasionen att de skulle spara sina kryssningsrobotar för ett krig med Nato. Vad som däremot har visat sig är att ryssarna använt en betydligt större del av sina kryssningsrobotar än planerat.

Samtidigt har Ryssland behövt minska sin artilleribeskjutning med 75 procent på grund av ammunitionsbrist, enligt CNN.

Felaktig liknelse med första världskriget

Under Folk och Försvars rikskonferens, höll historikern Gudrun Persson ett tal där hon hävdade att Ukrainakonflikten kunde eskalera på samma sätt som sommaren 1914 ledde till första världskriget, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Tyska trupper mobiliseras
Tyska trupper mobiliseras, den 2 augusti 1914. Foto: Wikipedia/ Okänd fotograf

Men Jonsson tillbakavisar den liknelsen. Den 1 augusti 1914, när första världskriget bröt ut, hade de inblandade stormakterna redan fattat oåterkalleliga beslut, och släppt lös resultatet av en flera decennier lång upprustning och miljontals mobiliserade soldater. Det stora misstaget som samtliga krigförande länder gjorde, var att underskatta motståndarens förmåga att göra samma sak.

Enligt Jonsson är situationen en helt annan idag, och allt tyder på att både Nato och Ryssland gör vad de kan för att undvika ett storkrig.

”Eskalering sker sällan av sig självt. Det krävs två sidor som är beredda på det för att en upptrappning ska kunna ske”, säger Jonsson till SvD.

Finanseliten tjänar på krig och rädsla

Samtidigt går det inte att komma ifrån det faktum att det pågår en hets för en eskalerad konflikt. Genom att hävda att Ryssland väntar på att anfalla Sverige, trots kriget i Ukraina går betydligt sämre än planerat för ryssarna, piskas en rädsla upp som gör svenskarna mer mottagliga för att gå med i Nato.

Ett krig innebär dessutom goda affärer för finanseliten, då vapenproduktionen kommer att skjuta i höjden och innebära mer pengar och makt. I början av december granskade Frihetsnytt det militärindustriella komplexet och noterade att de fem största vapenföretagen i världen finns ett mönster i ägandestrukturen.

I samtliga av dessa var investmentbolagen Vanguard Group Inc. (Vanguard), Blackrock Inc. (Blackrock) samt SSgA Funds Management, Inc. (SSgA) de största ägarna:

Lockheed Martin – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 3:a
Boeing – SSgA 3:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
Northrop Grumman – SSgA 1:a, Vanguard 3:a, BlackRock 5:a
Raytheon – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
General Dynamics – SSgA 7:a, Vanguard 2:a, BlackRock 5:a

En av anledningarna till USA:s många och långa krig ska vara den makt som det militärindustriella komplexet har i USA. Wikileaks-grundaren Julian Assange sammanfattade 2011 de amerikanska krigen med att finanseliten vill ha ”ett ändlöst krig, inte ett framgångsrikt krig”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter