Krisen ser ut att vara över för bönderna

Den torra sommaren har inneburit en stor oro för de svenska bönderna. Men till slut har det svängt och det verkar som att skördarna är räddade.

Regnet har inte välkomnats av de svenska semesterfirarna, men för bönderna har det varit mer än välkommet. Tack vare den senaste tidens regn har storleken på skördarna börjat bli normala och oron för nödslakt är inte längre lika stor. Det är åtminstone fallet för bönderna i Dalarna, rapporterar SVT.

Mjölkbonden Kajsa Peterson i Horndal var länge orolig för att hon skulle tvingas nödslakta sina kor, eller ge dem näringsfattigt foder, som på sikt inte skulle vara bra för djuren. Den första skörden av foder var bara 60 procent av vad det brukar vara, men lättnaden var stor när den andra skörden var på normal nivå och tack vare regnet finns förhoppningen att den tredje skörden ska bli god.

Torkan har satt både uppfinningsrikedom och samarbete på prov. Frihetsnytt har rapporterat om flera bönder som har tänkt till med alternativa bevattningssystem, grödor som klarar torrt klimat, samt hur markägare har öppnat upp sin mark för att låta andras djur gå på bete. När det har börjat gå bättre för bönder i olika delar av landet, har man visat solidaritet med bönder som det gått sämre för och skickat foder dit.

Det går att hjälpa bönderna ytterligare

Den enskilde som vill ge bönder en extra hjälp på traven att komma på fötter igen kan även handla direkt från olika gårdar. På följande sidor finns information och kontaktuppgifter till gårdar som säljer egna produkter (både kött, grödor och mejeriprodukter):

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter