Kristersson dubbla budskap om yttrandefrihet

Ulf Kristersson säger att svenskarna har rätt att vara kritiska till Nato men säger i samma andetag att ”man nu bör besinna sig”. Det dubbla budskapet väcker frågetecken kring svensk yttrandefrihet.

Turkiet har precis sagt att den svenska regeringens ansökan om medlemskap till krigsalliansen Nato ska godkännas. Anledningen att det tagit så lång tid för Turkiet att godkänna den är för att dess president Recep Tayyip Erdoğan velat begränsa svensk yttrandefrihet som ett krav i förhandlingarna om Nato-medlemskapet.

Istället för att stå upp för svensk lagstiftning har svenska politiker fördömt, tystat och ändrat lagar för att tillfredsställa Erdoğan. Trots att Turkiet nu godkänt ansökan fortsätter politikerna att undergräva svensk yttrandefrihet.

Ett exempel är den nya terrorlagstiftningen som regeringen införde vilket Frihetsnytt rapporterade om.

”Nu bör man besinna sig”

Statsminister Ulf Kristersson säger i Sveriges Radio P1 Morgon att det är viktigt att man tänker på Sveriges säkerhet när man planerar att använda sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.

– Man har rätt att vara emot Nato, man har rätt att ha synpunkter på religion i Sverige. Men nu bör man besinna sig och tänka på Sveriges säkerhet, säger Kristersson i SR.

Många anser att det är allvarligt att en person i en av Sveriges viktigaste positioner på detta sätt undergräver svensk yttrandefrihet. Istället för att ge råd till det svenska folket hur de ska använda sin yttrandefrihet borde statsministern, och alla andra politiker, villkorslöst stå upp för svensk lagstiftning.

Nils Funcke kritisk till att politiker lägger sig i

Nils Funcke. Foto: Wikipedia/ Arild Vågen
Nils Funcke. Foto: Wikipedia/ Arild Vågen

I en debattartikel i Svenska Dagbladet har Nils Funcke tidigare riktat kritik mot att politiker lägger sig i och läxar upp folket i hur de ska använda sin yttrandefrihet. Funcke menar att det är extremt ovanligt, och olämpligt, att representanter från en regering fördömer handlingar eller åsikter som inte är brottsliga.

På samma sätt resonerar politiska bedömare kring Kristersson rekommendationer i hur svenskar ska använda sin yttrandefrihet.

Funcke tar upp ett exempel där ett lands yttrandefrihet har vägt tyngre än goda relationer med ett annat land. När danska Jyllandsposten publicerade karikatyrer på profeten Muhammed, med följden att danska flaggor brändes runtom i den muslimska världen, svarade den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen att han inte hade något att säga om en bild från en självständig publikation.

Den dåvarande svenske statsministern Göran Persson och oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt backade upp Rasmussen, och på frågan om en svensk tidning skulle ha kunnat publicera karikatyrerna var svaret att det inte var något de skulle lägga sig i. När utrikesminister Laila Freivalds försökte censurera SD-kuriren som publicerat karikatyrerna, lät Göran Persson avsätta henne och konstitutionsutskottet gav henne hård kritik.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Kristersson är en synnerligen lömsk och hal orm.
  Inget att lita på !!!

  Ryggrad som en snigel !!!
  Moddar är i allmänhet ganska fåniga och uppblåsta.
  KD:are är lismande och skenheliga…
  Centertokar är totalt rubbade. Punkt!
  Liberaler är minsann allt annat än liberala….dom är paragrafryttande slavdrivare .
  Sossar ..totalvidriga maktgalna uslingar ….(as får man kanske inte skriva…)
  Kommunisterna är åtminstone ärliga med vad dom vill.

  Svårt att säga vilka man avskyr mest .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter