Kristersson säljer ut svensk yttrandefrihet – för turkiskt erkännande

Den allt mer infekterade relationen med Turkiet sätter press på statsminister Ulf Kristersson. Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i lördags väckte ilska i Turkiet, där folkmassor demonstrerade och brände svenska flaggan. Erdoğans reaktion blev att Sverige inte kan vänta sig Turkiets stöd efter helgens Koranbränning, vilket Ulf Kristersson desperat försökt åtgärda,

Sverige förnedrar sig

Turkiets reaktion på helgens koranbränning blev inte nådig och president Recep Tayyip Erdoğan uttalade att Sverige inte kan vänta sig Turkiets stöd efter händelsen, rapporterar flera nyhetskanaler.

I ett försök att dämpa reaktionerna på Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i helgen, skrev statsminister Ulf Kristersson ett inlägg på Twitter-kontot ”SwedishPM”:

”Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt. Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm i dag.”

Det svenska konsulatet i Istanbul har även satt upp en skylt med texten ”Vi delar inte den där idiotens åsikter”, syftandes på Paludan, rapporterar Aftonbladet.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om hur Ulf Kristersson och hans administration kraftfullt har fördömt kurdiska aktivister som hängt upp en docka föreställande Erdoğan utanför Stockholms stadshus.

Har Ulf Kristersson panik?

Regeringen har en rad problem att hantera. De två mest akuta är ekonomin och Sveriges yttre säkerhet, där fokus just nu ligger på Natoansökan.

Vad gäller ansökan om medlemskap i krigsalliansen befinner sig Sverige på okänd terräng och regeringen är livrädd, skriver Aftonbladets Lena Mellin.

Kristersson är troligen rädd för att genom oskicklighet tappa bort Sveriges chanser att bli medlem i krigsalliansen under överskådlig tid. Ett sådant katastrofalt nederlag skulle dessutom vara omöjligt att skylla på någon annan, enligt Mellin.

Något som gör ett sådant misslyckande allvarligare i Kristerssons ögon, är det faktum att Finlands Natoansökan är beroende av Sveriges. Utan Sverige hade finnarna förmodligen redan kommit in.

Det är naturligtvis besvärande för Kristersson att Sverige, i förhållande till Finland, har blivit ett sänke i processen.

Det får helt enkelt inte hända att en borgerlig regering tappar ett svenskt Natomedlemskap. Pressen är stor på statsministern och risken att göra fel är också stor. Drivkraften att blidka den turkiske presidenten är därför stark hos Ulf Kristersson.

Därav de aktuella reaktionerna på att någon hänger upp en docka och nu på att man bränner en Koran.

Reaktioner på Ulf Kristerssons agerande

Sverigedemokraternas (SD) partiledare, Jimmie Åkesson, uttrycker sitt ogillande över Kristerssons beteende i ett internt mail, som Aftonbladet kommit över. Han skriver följande:

– ”Vi ska såklart inte ägna oss åt att bråka i onödan eller söka medial effekt om det sätter svenska intressen på spel, men det finns absolut en gräns för när sans och balans i debatten övergår till rent krypande för diktaturvurmande islamism och ’förståelse’ för islamister som bosatt sig i Sverige och inte respekterar de mest grundläggande principerna för vårt samhälle. Min känsla är att den gränsen är nådd i och med denna, till synes panikartade, reaktion från regeringen”.

Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund förklarar för Aftonbladet varför han tycker att den svenske statsministerns beteende är allvarligt.

– ”Problemet med den här tweeten är att det är en signal att vi i Sverige tycker det är fullt rimligt med inställningen att man ska bli kränkt om någon eldar en bok och det är ju inte rimligt över huvud taget.”

Det återstår att se vad SD tänker göra åt saken, samt vad det konkret betyder att ”gränsen är nådd”.

I intervjun med Aftonbladet kunde Bylund inte svara på den frågan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter