Tre tunga bankekonomer kritiserar nu Riksbanken, med dess nytillträdda riksbankschef, för alltför stor betoning på räntehöjningar i Riksbankens kreditpolitik.
Bedömare av räntemarknaden ägnar sig ofta åt att gissa sig till hur riksbankschefens inställning ser ut, liksom inställningen hos andra medlemmar i Riksbankens direktion, den institution som gemensamt sätter styrräntan och därmed reglerar kreditmarknaden.
Ingen av dem brukar vilja säga något om sin inställning till kreditpolitik i allmänhet, och än mindre om sina kreditpolitiska avsikter i den närmaste framtiden, så personbedömningar av det slaget måste baseras på historisk erfarenhet av hur chefen och direktionsmedlemmarna har röstat vid räntebeslut.
Stefan Ingves, frånträdande riksbankschef, har historiskt och erfarenhetsmässigt betraktats som en duva (i styrräntesammanhang vill ”hökar” höja och ”duvor” sänka), enligt Uppsala Nya Tidning.
Den tillträdande riksbankschefens, Erik Thedéens inställning är okänd enligt vanligt mönster, vilket ger ytterligare osäkerhet, enligt Dagens PS. Han är som riksbankschef ordförande i direktionen och har därmed utslagsröst vid jämnt röstetal. För närvarande sitter sex personer i direktionen.
Tre tunga bankekonomer varnar
De räntehöjningar som har skett den senaste tiden har inte fått bukt med inflationen, så de flesta prognoser (även Riksbankens egen) pekar mot en räntehöjning vid nästa tillfälle på 500 punkter (0,5 procentenheter) vilket skulle ge en styrränta på 3 procent, rapporterar Dagens Nyheter.
Tre tunga bankekonomer, Andreas Wallström på Swedbank, Annika Winsth på Nordea och Christina Nyman på Handelsbanken, varnar nu för att alltför kraftfulla styrräntehöjningar kan knäcka bostadsmarknaden, rapporterar Dagens PS.
Annika Winsth vill ge en direkt rekommendation till Riksbanken att inte höja med mer än 250 punkter. Hon värderar en räntedriven kronförsvagning och följande importerad inflation som det bättre av två dåliga alternativ, relativt en krasch på bostadsmarknaden. Hon kritiserar även Riksbanken för att inte ha börjat höja i långsam takt redan 2015.