Kritiken mot SD i DCA-frågan: ”Har duckat det helt”

DCA-avtalet – där amerikansk militär ska få tillgång till svenska baser över hela Sverige – väntas röstas igenom i riksdagen under dagen. Många har uttryckt frustration över att det kontroversiella beslutet får stöd av Sverigedemokraterna. Till Frihetsnytt säger Alternativ för Sveriges partiledare att Sverigedemokraterna har varit tysta om avtalet då man vet att deras kärnväljare är skeptiska.

I dag väntar riksdagen rösta ja till det kontroversiella DCA-avtalet, som ska ge amerikansk militär tillgång till svenska baser över hela Sverige. Beslutet har ett stort stöd i riksdagen, där bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig. De två vänsterpartierna uppger enligt TT att de är oroade över att USA-soldaterna lyder under amerikansk lag och inte svensk.

Gustav Kasselstrand. Foto: Privat

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om att författaren och opinionsbildaren Jan Guillou riktat skarp kritik mot DCA-avtalet. Han varnar för att USA kommer få ”obehindrad tillgång till och användning av överenskomna anläggningar och områden”. I praktiken innebär det att USA kommer få tillgång till landets alla större arméförläggningar och samtliga flygflottiljer, samt få tillgång till privat mark, hamnar, flygplatser och vägar.

Reaktioner: ”Förräderi”

Under gårdagen hölls en stor demonstration mot DCA-lagen, och Frihetsnytt var på plats och rapporterade. Frihetsnytt intervjuade bland andra Berndt Sandberg från Kommunistiska partiet, som fördömde avtalet.

Det är dock inte bara från vänsterhåll som DCA-avtalet kritiseras. Att Sverigedemokraterna uppger att de ställer sig bakom avtalet anser nationalistiska Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand vara förkastligt. Till Frihetsnytt säger partiledaren att de som parti har kritiserat DCA-avtalet på samtliga torgmöten inför EU-valet, och han säger följande om Sverigedemokraternas ställning i frågan:

– Det är ett förräderi att ge upp baser, övningsområden och befogenheter på svenskt territorium till främmande makt. Sverigedemokraterna har valt att ducka frågan helt, de har överhuvudtaget inte nämnt vad de tycker om avtalet. Och nu röstar de för, i tysthet. Detta för att de vet att avtalet är extremt impopulärt bland deras egna väljare. Men partiet vill inte ställa till med bråk i regeringssamarbetet, så av partitaktiska skäl låter man detta skandalösa avtal gå igenom.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter