Kritiserad reform i Israel dras tillbaka efter protester

Israels premiärminister drar tillbaka den frihetshotande reform som orsakat våldsamma protester i Israel.

I en intervju med Wall Street Journal berättar den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu att han drar tillbaka det kritiserade lagförslaget om att ändra landets rättssystem. Reformen sågs av många som ett hot mot israelernas frihet och rättigheter, vilket fick uppemot en halv miljon människor att gå ut på gatan för att protestera under många gånger våldsamma former.

Den föreslagna lagen hade inneburit mer politisk kontroll över hur domare utnämns, samt hade gjort det möjligt för Knesset (det israeliska parlamentet) att ogiltigförklara landets högsta domstols beslut med enkel majoritet, och skulle innebära att Israel mer eller mindre blev en diktatur.

Det är de omfattande protesterna som stoppat lagförslaget, menar många, och detta visar att det går att nå framgång i protester mot impopulära beslut, om folket bara är tillräckligt enade i sitt motstånd.

Alla är dock inte positiva. Polisminister Itamar Ben-Gvir från det radikalsionistiska partiet Judisk styrka anklagar Netanyahu för att ha ”böjt sig för bråkmakarna”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter