torsdag, 6 oktober, 2022

Kroatien kan blockera Sveriges och Finlands Nato-ansökningar

Nato-landet Kroatien ställer ultimatum – kan lägga in veto mot skandinavisk ansökan

Att Finland och Sverige går med i Nato är ”mycket farligt charlataneri” och innebär en direkt provokation mot Ryssland, sade Kroatiens president Zoran Milanovic på tisdagen. Nato kan inte ta emot nya medlemmar utan godkännande av de nuvarande, påpekade Milanovic och tillade att han ser Kroatiens roll inför en svensk-finsk Nato-ansökan som ”en historisk silverkula.”

”Låt USA:s president eller utrikesminister höra detta nu. Låt oss se vad de kan göra för Kroatien.

Jag har fått nog av att de ignorerar och försummar en Nato- och EU-medlem, och ställer Kroatien vid sidan”, sa Milanovic och tillade att om USA och dess västeuropeiska allierade vill ha de två skandinaviska länderna med i Nato, “kommer de att behöva lyssna på Kroatien. .”

Kroatiens främsta klagomål handlar om valsystemet i grannlandet Bosnien-Hercegovina, som ger samtliga av landets folkgrupper en gemensam parlamentarisk representation utan hänsyn till gruppens etnicitet. Zagreb insisterar på uppdateringar av vallagen så att kroater i Bosnien ska kunna välja sina egna representanter till ett gemensamt parlament, i motsats till nuvarande system vilket gynnar bosniska muslimer på bekostnad av kristna kroater.

Kroatien blev Nato-medlem 2009 och gick med i EU 2013. Det är dock inte klart om presidentens hot om att lägga in sitt veto mot Nato-expansion kommer att fungera i praktiken, eftersom regeringspartiet saknar parlamentarisk majoritet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:21:19

Nobelpris går till svensk