Krönika: En proffsig hårklippning kan förändra allt

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Fram till i torsdags denna vecka trodde jag aldrig att mitt hår skulle kunna se mycket snyggare ut än det gjorde efter senaste klippningen. Jag hade vant mig vid att det såg lite spretigt och osymmetriskt ut och antog att det så skulle förbli. Att det  helt enkelt inte fanns mycket mer att göra åt saken. När jag för några dagar sedan fick håret klippt av ett riktigt proffs var det som att något hände med en på ett ögonblick.

Ett liv av dåliga hårklippningar

Allting är relativt heter det och till viss del må det faktiskt vara sant. För om du bara har en enda referenspunkt att utgå från när du ska mäta den gentemot något annat, är det allting du har att gå på. Denna relativism gäller i princip alltid när du gör något för andra, tredje, fjärde eller tusende gången. Har du till exempel haft en uppväxt som kantats av dålig mat, dålig tillgång på mat eller kanske till och med svältsituationer, kommer den normala måltid som många andra tar för givna, att framstå som väldig lyxig när den ligger på din tallrik.

Ungefär såhär illa har det sett ut när mitt hår blivit färdigklippt vid tidigare tillfällen. Foto: Envato

Likväl kommer samma normalmåltid att framstå som väldigt simpel, torftig och intetsägande för den som kanske växer upp i ett palats eller slott, under väldigt privilegierade former där man dagligen får äta den exklusivaste maten.

Detsamma kan sägas om resor där en resa till något av våra nordiska grannländer kanske inte ter sig som särskilt exklusiv för de svenskar som rest jorden runt, medan den för en familj som sparat i 2-3 år för samma resa kanske får sitt livs upplevelser.

Principen är likadan när det gäller hårklippningar. Har man – likt undertecknad – gått till dåliga eller halvdåliga frisörer under hela sitt liv kan en halvdålig frisör framstå som briljant ifall de man gick till innan varit riktigt dåliga. Själv har jag haft oturen att gå till i princip enbart dåliga eller halvdåliga frisörer under hela mitt liv, från barndomen, till denna vecka. Inte förrän jag såg i spegeln hur bra en hårklippning av mitt täta (men tunna) hår faktiskt kunde bli om den gjordes bra, förstod jag hur dåliga frisörerna innan hade varit.

Den första insikten som då infinner sig är att man blivit mer eller mindre lurad/blåst under hela sitt liv, bara för att den/de referenspunkt(er) man haft fram till dess, har legat såpass lågt till att börja med.

En livsförändrande upplevelse

Såhär spretigt och osymmetriskt har håret sett ut de senaste åren. Foto: Skribenten.

Innan jag skulle klippa mig under torsdagen tidigare i veckan, så var förväntningarna lågt ställda. Jag trodde kort och gott att det inte fanns en chans att mitt lite spretiga, ojämna hår skulle kunna gå att klippa till jämnare så att det dessutom lade sig snyggt.

Allt prat om att jag minsann skulle kunna få det klippt riktigt snyggt, bara en duktig frisör/frisörska gjorde det trodde jag endast var fina ord utan verklighetsförankring. Det vill säga, inget som skulle kunna gå att realiseras bara för att några välmenande själar sade så.

Det visade sig att jag skulle få fel, otroligt fel dessutom, vilket jag är väldigt tacksam för. När jag till sist satte mig där i stolen och fick håret klippt, en bit i taget (utan spegel framför mig dessutom) hade jag ingen aning om hur håret såg ut. När jag halvvägs in i klippningen fick en liten titt med den vanliga frisörspegeln insåg jag att denna klippning trots allt var speciell.

Fastän det endast var halvfärdigt såg det redan snyggare och bättre ut än det gjort någon gång hittills i mitt liv, och när det väl var färdigt såg man ut som en helt ny person. Man hade som i ett trollslag gått från en 3-4 på (den egna) snygghetsskalan till en sjua.

Kunde det här verkligen vara jag, samma person som satte sig här i stolen för trekvart sedan? Till en början var det mycket svårt att ens greppa detta faktum. Det var som att man hade satt på sig en tunn mask eller annan attiralj som förbättrade ens utseende på ett ögonblick.

Som skänkte många nya insikter

Detta var undertecknad för 3-4 år sedan och idag skäms man för att man lät sig själv förfalla till denna  låga nivå. Foto: Envato
Detta var undertecknad för 3-4 år sedan när det var som värst och idag skäms man för att man lät sig själv förfalla till denna låga nivå. Foto: Envato

När jag till sist insåg att det faktiskt gick att se såhär bra ut, bara håret klipptes snyggt, ordentligt och stajlades till litegrann, var det en rad nya insikter och känslor som började sjunka in. Såväl upplyftande som chockerande sådana.

Till den sistnämnda kategorin var det främst känslor av frustration och lite ilska eftersom jag då insåg hur dåliga frisörerna jag gått till tidigare verkligen hade varit. Det kändes som att jag under hela mitt liv gått till riktiga klåpare som bara kört en av tio snabba standardfrisyrer i syfte att spara tid, för att på så sätt klämma in fler kunder. Frisyrer som jag tyckte sett bra ut vid en första anblick men som senare, när de växt ut lite, visat sig vara katastrofala.

Detta kan vara absolut förståeligt och förlåtligt ifall frisören/frisörskan är ganska ung och ny inom yrket, eller fortfarande håller på att lära sig det. Vi har alla varit nybörjare på något och sedan behövt övat upp oss för att bli riktigt bra på det. Dock är det inte lika förlåtligt för de som uppenbarligen har jobbat flera år inom yrket och därmed borde veta hur vissa hårtyper kan klippas till för att det ska se riktigt bra ut. Då är det sannolikt dåliga färdigheter och/eller ett affärstänk som styr själva yrkesutövningen.

Samtidigt skänkte det många upplyftande insikter om att jag de facto kan se ganska bra ut, bara håret blir bra klippt. Jag befinner mig redan i bra form, vilket innebär att jag behöver slipa mer på de andra detaljer som kan höja mitt utseende, som håret till exempel. Samtidigt har man en högre referenspunkt att jämföra med inför framtida hårklippningar. Nu vet jag att en bra frisör/frisörska har förmågan att förändra en hel del, både till det yttre men även inre.

Samt en förhöjd självkänsla

Såhär snyggt kan håret faktiskt se ut efter en proffsig klippning, trots kass bildupplösning. Foto: Envato

Det kanske låter fånigt men att få håret klippt på ett sätt som gör att det nästan ser så bra ut som möjligt, gör även en hel del för självkänslan. Åtminstone ifall det tidigare blivit dåligt klippt under hela ens liv och man är van vid att det ser halvdant ut. Har man dessutom tidigare gått och tänkt negativt om sitt eget utseende under många års tid kan varje harmlös åtgärd som gör att det förbättras1, faktiskt göra en stor skillnad. Det gör även att man börjar bry sig om det på ett helt annat sett, utan att för den sakens skulle bli fåfäng eller få ett uppblåst ego.

Ifall man mentalt vant sig vid att se ut som en 3-4 poängare på skalan (1-10) och helt plötsligt kan klättra 3-4 poäng till, sker det verkligen något märkbart med självkänslan. Insikten att man faktiskt kan se hyfsat bra ut gör att det känns betydligt lättare i sinnet och att man samtidigt har en sak mindre att bekymra sig om. När man sedan tänker högre om sig själv kan det på relativt kort tid ske mindre (eller större) underverk i ens liv. Detta då man utstrålar en helt annan energi.

En energi som andas mer självförtroende, självsäkerhet och avslappning än tidigare, vilket omgivningen uppfattar ganska omgående. För att andra bra, upplyftande människor ska dras till en måste man tycka om och vara bekväm med sig själv först. Det kan vara lättare sagt än gjort i dessa tider när vi konstant matas med intryck från sociala medier och reklamer när allt och alla ser perfekt ut.
Därmed finns ännu ett gott skäl till att använda dem så lite som möjligt, vilket flertalet studier på området visar.

En livsinvestering som lönar sig

Även om det kostar en slant att gå till frisören var 4-6:e vecka så kommer det att löna sig på sikt, flera gånger om. Foto: Envato

Den största invändningen mot att låta sig klippas av en professionell frisör/frisörska är givetvis kostnaden det kan innebära att klippa sig 7-12 gånger årligen. Visst kan det kosta en slant men som med mycket annat i livet handlar det om prioriteringar och även långsiktiga investeringar. Att inte lägga ut en slant på ett snyggt och vårdat hår idag (och imorgon) kan komma att kosta dig betydligt mer i uteblivna intäkter, kontakter och relationer i framtiden.

Ett vårdat hår blir därmed särskilt viktigt inom serviceyrken eller på arbetsplatser där man syns på bild/film ganska ofta. Inom vissa branscher kan ett alltför ovårdat yttre få ganska stora konsekvenser. Här är skälen till varför upprätthållandet av ett välvårdat hår och yttre i största allmänhet kan vara en av dina bästa livsinvesteringar, även om det kanske kostar en slant idag.

– Folk tar dig på större allvar (vilket kan ge dig fler arbetsuppdrag)
– Du kommer att tjäna mer pengar på sikt (ser du bättre ut får du alltid in en fot lättare)
– Dina nuvarande relationer förbättras (när du blir en snyggare version av dig själv)3
– Du kommer att anstränga dig mer, både privat och socialt (förutsatt att du inte vunnit det genetiska lotteriet redan vid födseln).
– Du drar till dig bättre människor (och stöter bort många av de sämre)
– Du tänker högre och positivare om dig själv (utan att få hybris) -Du kommer att älta ditt utseende mindre och därmed bespara dig själv mycket onödig ångest, oro och tvivel (vilka tär på din hälsa).

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter