Krossa fogligheten – leve frihetlig konservatism

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Världen har i sig inte förändrats nämnvärt sedan antiken. Att styren och överheter genom världshistorien har försökt leda och manipulera sin befolkning dit de vill är ingen större nyhet. Skillnaden ligger i de metoder som använts. Men idag är de genomskådade.

En get till en medgörlig medborgare

Beroende på historisk tidsålder har olika former av lockelser från kejsare och kungligheter tilldragit sig folkets uppmärksamhet. Långt tillbaka i tiden kunde det röra sig om en get, en amfora vin eller ett litet stycke mark till de som villigt böjde sig för högre kaster. Överheten delade knappast ut gåvor gratis, utan förväntade sig löften tillbaka. Om än inte i valörer, så i form av underkastelse eller utförda arbetsuppgifter.

Med små medel styrdes de som ansågs rättrogna mot regimen in i fållor där de upplevde sig ha det lite bättre än övriga. Detta sådde tvivel bland de enkla människor som dagligen stretade för mat på bordet. Dessa vurmade om sin frihet, ville egentligen verka i det tysta och inte hysa beroende inför överställda. De blev tveksamma över sin situation, vissa följde med in i överhetens hagar, ett fåtal valde att på sämre villkor stå utanför.

Rebeller igår och idag

Genom seklen av epoker, dynastier, kungadömen och presidentskap så har överhetens vilja alltid varit att få medborgarnas tankesätt och yttringar nära sig. Även om styret varit rent mordiskt och diktatoriskt eller medfört inskränkningar i friheten, har de ändå lyckats samla ihop folkets förtroende. Tillräckligt för att kunna sitta kvar vid makten och fortsätta sitt ämbete i oförtjänt rikedom. Med favorisering, underlättande och förmåner för de redan köpta – utanförskap och hotelser mot de som vägrade låta sig styras.

De människor som levt utanför ledarskapets tillrättalagda normer genom historien har stämplats som rebeller. Lovligt byte för prisjägare, politiker och skatteindrivare. När vi till sist landar i modern tid är förutsättningarna ungefär likadana som vid år 300 eKr. 

Geten eller åsnan är utbytt mot en elbil. Amforan med vin är istället subvention för elbilen. Ett stycke mark har blivit klimatångest och skam över att alla borde köra elbil. Överhetens trixande i att få folkmassorna dit de vill är idag elektrifierat och digitaliserat. De behöver inte gå ut på palatsets tak och förkunna nya skyldigheter till folket med lika delar piska och morot under överseende av sina soldater. De använder istället mainstream media, vilka inte använder fysiska spjutspetsar att leda folket i önskad riktning, utan gjuter in sina budskap i TV:n, datorn och mobilen. 

Smart Cities – barnhagar för vuxna

Den optimala krigföringen mot individens sista halmstrå av eget tänkande och frihet stavas Smart City. En före detta framtidsutopi från femtiotalets bok och filmverk som redan är etablerad på flera håll i världen, även Sverige, som också säljer konceptet. Dessa futuristiska stadsdelar inlindas i vackra ord som knappt någon begriper. Men de är allt annat än smarta på det vis man normalt förknippar med ordet smart. Detta mastodontprojekt har ingenting med underlättande av människors vardag att göra.  

Smart City är ett gigantiskt övervakningssystem, inget annat. Idag har många människor länkat ihop sina surplattor, datorer, mobiler, smartklockor och TV-apparater till samma digitala plattform. Det knappas på BankID:t överallt, inte bara hos banken utan även hos myndigheter och företag. Tiotusentals anställda sitter varje sekund och tittar ut ett mönster i allt som görs. Utifrån detta skapas sedan parametrar och logaritmer som följer användaren i varje digitalt fotspår som lämnas. Användaren får därefter reklam och erbjudanden som superdatorerna räknat ut. 

Jätteföretagen inom sociala medier, stater, kommuner och alla deras myndigheter delar plattformar och informationsutbyte. De bor redan framförallt i mobiler och smartklockor eftersom de flesta människor inte rör sig en meter utan dem. Utomhus kickar mobilens GPS-sändare igång och kopplar upp sig mot nätverk, övervakningskameror och sensorer. Användaren är i princip digitalt chippad från första sekund i friska luften, eller köpcentrat. 

Smart City sammanställer rörelsemönstret i vardagen inom och utomhus. Hur källsorteringen sköts, inköp, hur elbilen används, antal timmar på gymmet eller i joggingspåren. Läkarbesök, myndighetskontakter, familjesituation och inkomst.

En personlig logaritm

Allt registreras noggrant och varje individ erhåller sin personliga logaritm. Sköter individen sina åtaganden enligt statens mall så tickar ett belöningssystem igång. Att exempelvis vaccinationsprogrammet följs och att plasttråget hamnar i rätt binge ger pluspoäng. Vid uppnådda nivåer delas bonusar ut i form av exempelvis “billigare” el eller rabatt på inträdet till teatern. Mönstermedborgare i överhetens absurda värld hyllas. Motståndarna förföljs, registreras, placeras på bruna listan och får minuspoäng. En digital variant på lag och rättslösa. 

Koppla bort dig och tänk själv

Att lura alla Smart Citys sensorer är inte enkelt eftersom människor måste kunna fungera i normala vardagsbehov. Men det funkar alldeles utmärkt att uppvigla och vara lite av historiens rebeller i tankevurporna. Tänk dig in i en situation utan el och rinnande vatten. Utan sociala medier och dokusåpor. Låt instinkterna vakna ur sin slummer och flöda fritt. Förbered dig mentalt för en apokalyps i ditt mindset. Lita aldrig på myndigheter och sociala plattformar – tänk själv!

  • Tänk fritt, och framförallt tvärtemot vad Facebook, Google och statens myndigheter säger till dig. Oftast är det för bra för att vara sant. 
  • Stäng av datorn när den inte används.
  • Testa att gå ut på gatorna utan mobil och smartklocka. Känn friden!
  • Betala kontant.
  • Kräv din rätt.

Personligen går jag alltid till soptunnan med mina helt osorterade sopor utan mobil. Däremot brukar jag glatt vinka åt CCTV-kameran som sitter ovanför soptunnan. Det finns små saker i vardagen som vi alla kan hjälpas åt med för att förpassa Smart City till dess rätta plats – i soporna. Så att vi en dag kan gå på gator och torg som fria människor – på riktigt. 

Det absolut viktigaste är att ALDRIG sluta tänka självständigt. Och väck så många du kan!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter