Krypto och småbolag fortsätter uppåt: ”Januarieffekten”

Marknaderna piggnade till i början av det nya året och nu kommer experternas efterkloka förklaringar. Vad gäller bitcoin menar man att värdeökningarna har med regeringarna att göra. Samma sak händer med australiensiska och kanadensiska gruvaktier och liknande lotteriartade värdepapper.

Det har ofta sagts att ”dåliga nyheter är köplägen”. Inte ens en Hollywoodfilm kunde ha beskrivit dåliga nyheter bättre än den föregående höstens verklighet – den stora kryptobörsen FTX Global gick i konkurs, de båda israeliska blockkedjeprojekten Solana och Celsius visade sig vara bluff och de båda amerikanska börserna Gemini och Genesis dansade på slak lina.

Och mycket riktigt – när det gäller bitcoin har vi sett en nästan 50-procentig återhämtning sedan slutet av november. Som Bloomber Crypto skriver, att köpa på dåliga nyheter kanske är rätt strategi. Till och med Sam Bankman-Frieds eget ”shitcoin” har ökat i värde sedan hans bolag gick i konkurs.

Uppgången är inte ensam

Bloomberg gör emellertid gällande att bitcoins återhämtning kommer i en bredare trend bland andra mer ”sportiga” tillgångsslag. ”Det verkar som om investerarna väntar sig att 2023 kommer att bli mer likt 2021 än 2022”.

Nyhetsbrevet berättar om 84-årige Jeremy Grantham, medgrundare av investeringsföretaget GMO. Grantham har ägnat ett halvt sekel åt att studera marknader. Han säger att det alltid är samma historia när det kommer till riskfyllda tillgångar: 
Detta är bara kryptovalutornas vanliga stil, att bete sig som de mest spekulativa aktierna, som nästan alla hade ett hemskt år 2022.

Enligt expertens senaste meddelande återvänder många investerare efter årsskiftena till de mest misshandlade aktierna eftersom de precis har sålt dem i december för att kunna boka reaförluster inför skatteårets slut.

"Stonks" är en avsiktlig felstavning av "stocks" (aktier). Ordet och robotmannen med den uppåtgående pilen är ett skämtsamt hån mot de alltid lika positiva och dåliga investeringsråd som allmänheten kommer i åtnjutande av via massmedia.
”Stonks” är en avsiktlig felstavning av ”stocks” (aktier). Memen med detta ord plus robotmannen med en uppåtgående pil är ett skämtsamt hån mot de alltid lika positiva och dåliga investeringsråd som allmänheten kommer i åtnjutande av via massmedia.

Januari-effekten

Därför menar Grantham har många riskvilliga personer har för mycket pengar på sina konton i januari. Detta inkluderar även årsslutsbonusar och kanske corona-stimulanspengar och kallas marknadens ”januarieffekt”.

Även om den åldrige investeringsrådgivarens meritlista är långt ifrån perfekt har han sett tillräckligt många januari för att upptäcka en trend. Och det är logiskt att januarieffekten skulle vara mer uttalad 2023, med tanke på vilket brutalt år som ligger bakom oss.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter