Kungen fortfarande kritisk till ändrad tronföljd

När lagen om successionsordningen ändrades var prins Carl-Philip redan född, vilket innebar att han flyttades bakåt i ordningen retroaktivt. Redan då riktade kungen kritik mot det och han står fast vid det än idag.

Traditionellt i historien har det alltid varit den förstfödde sonen som tog över kungatiteln när kungen gick bort. Så var även systemet i Sverige, fram till den 1 januari 1980, då lagen om successionsordningen ändrades och istället står det äldsta barnet, oavsett kön, näst på tur i tronföljden.

När prins Carl-Philip föddes 1979, var det därför han som skulle ha ärvt tronen. Men den nya lagen gällde retroaktivt, vilket innebar att över en natt var det istället storasystern, kronprinsessan Victoria, som skulle bli Sveriges nästa monark. Hade den inte gällt retroaktivt skulle det ha varit den äldsta av Carl-Philips barn som stod näst på tur.

Kung Carl XVI Gustaf motsatte sig redan då lagens retroaktiva verkan, en åsikt som han står fast vid än idag, rapporterar SVT.

Att Carl-Philip blev av med allting var otroligt orättfärdigt och mycket märkligt, säger kungen till SVT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter