Kurdgrupperingar förlorar regeringens stöd – prioriterar Nato

Kurdgrupperingar förlorar regeringens välsignelse

Lagom till att Kristersson ska träffa Erdoğan väljer regeringen att ta avstånd från kurdiska militära grupperingar, i hopp om att blidka Turkiet att godkänna Sveriges Nato-medlemskap.

Den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD har spelat en stor roll i kampen mot IS i Syrien, en kamp där man varit allierad med USA och Nato. Samtidigt är båda grupperna betraktade som terrorister av Turkiet och ska ha nära band med kommunistiska PKK.

Nu meddelar den borgerliga regeringen att man drar tillbaka sitt stöd för grupperna, vilka tidigare erhållit stöd från Sverige. Detta sker i anslutning till att Ulf Kristersson ska träffa sin turkiska motsvarighet Recep Tayyip Erdoğan för att diskutera ett turkiskt godkännande för ett svenskt Nato-medlemskap, rapporterar SVT.

Enligt Kristersson handlar det om att hedra den överenskommelse som Sverige, Finland och Turkiet slöt i somras och att man fullt ut stöttar Turkiet i deras kamp mot utpekade terrorhot.

”Bara ett spel”

PYD:s ledare, Salih Muslin, rycker bara på axlarna åt det svenska utspelet. Till TT säger han att deras kontakter med den svenska regeringen aldrig varit särskilt stor, men är övertygad om att Sverige skulle agera vid ett skarpt läge och inte ”ignorera sina principer om mänskliga rättigheter”.

”Det här är bara är ett spel, ingenting annat”, är hans slutliga kommentar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter