Kustnära torsk är inte utfiskad

Länge befarades den kustnära torsken på västkusten vara utfiskad men det är den inte, visar ny studie.

Göteborgs universitet har studerat beståndet av torsk på västkusten och kunnat konstatera att den art man trodde var i princip utfiskad, den kustnära torsken, fortfarande förekommer längs kusten och i fjordarna. Dock minskar ännu beståndet och de individer som hittats är mestadels små, skriver Göteborgs-Posten.

– Våra analyser visar att en hög andel av den unga torsken i fjordarna och nära kusten i Bohuslän är kusttorsk. Det visar att det fortfarande finns något kvar att rädda, säger Simon Henriksson, forskare vid Göteborgs universitet.

Det finns två olika typer av torsk på västkusten; kusttorsk och utsjötorsk. De tillhör båda arten atlanttorsk men är genetiskt anpassade till olika miljöer.

Frihetsnytt hoppas att torskbeståndet i de svenska vattnen får en chans att återhämta sig så att vi har fisket att ta till när maten blir alldeles för dyr i butikerna.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Glada nyheter om torsken i Öresund