Låga nivåer i vattenkraftsmagasin innebär fortsatt höga elpriser

Flera faktorer som inträffar samtidigt banar för en ogynnsam energisituation och höga elpriser även på längre sikt.

I normalfallet växelspelar norsk vattenkraft och vindkraft på olika håll för att ge Europa energiförsörjning. När det inte blåser, så kan Norge öppna slussarna i kraftverken. Nu har dock nivåerna sjunkit i vattenkraftens magasin, både i Norge och Sverige, på ett sätt som varslar om långvariga problem och fortsatt höga elpriser.

Vårfloden utgör cykeln i energiförsörjningen från vattenkraft

Normalt ger den årliga vårfloden en stor vattenströmning som låter vattenkraftverken samla upp mycket vatten med hög potentiell energi. Den energin kommer sedan i bruk framför allt nästföljande vinter.

Vintern 2021/2022 var dock rätt normal i snöhänseende, enligt SMHI, vilket inte gav det stora tillskott till vårfloden och nivåuppbyggnaden som hade behövts i dagens läge.

De vattennivåer som finns i både de svenska och norska vattenkraftsmagasinen ligger runt tre procent under snittet, enligt Tidningen Näringslivet.

Mycket snö är bra på längre sikt

I det aktuella läget hoppas prognosmakare och elleverantörer på en mild vinter i Europa som inte tynger elkraftsystemet mer än måttligt.

Men det ger också problem för framtiden, då snön som faller under en snörik vinter utgör en energikälla för vattenkraftmagasinen nästföljande år. Men då Europa står inför en vinter utan rysk gas, är det en fråga om vad som är bäst, en ljum vinter nu eller höga nivåer vattenkraftmagasinen nästa.

De terminaler i Tyskland som tar emot gas från andra källor är inte färdigbyggda, men kan redan i viss utsträckning ta emot naturgas, efter att uppbyggnaden skyndats på rejält.’

Med uppköpta gaslager och import i mindre skala via terminalerna tror den tyske förbundskanslern Olaf Scholz, att i alla fall Tyskland kommer klara vintern, rapporterar BBC. Eftersom den europeiska energimarknaden är gemensam, är det i alla fall en avlastning för andra energiköpare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter