Lagförslag till kongressen mot myndighetscensur

Den senaste tidens avslöjanden om de amerikanska myndigheternas samarbete med teknikföretagen för att censurera oliktänkande, ställer nya krav på lagstiftningen. Därför har ett nytt lagförslag presenterats för kongressen som ska motverka dylika ageranden.

Frihetsnytt har i flera artiklar berört de påtryckningar för censur som riktats mot framförallt Twitter, däribland plattformens samarbete med FBI innan Elon Musk tog över, hur en tysk domstol kräver censur av Twitter, samt läkemedelsbolaget Pfizers påtryckningar mot företaget.

Jim Jordan, justitieutskottets ordförande
Jim Jordan, justitieutskottets ordförande. Foto: Wikipedia/ United States Congress

Andra länders och företags agerande kan inte amerikanska lagstiftare göra något åt. Vad man dock kan göra är att förbjuda det egna landets myndigheter från att driva igenom censur. Sedan tidigare finns det första grundlagstillägget i konstitutionen som ska säkerställa yttrande-, press- och mötesfrihet. Men den senaste tidens avslöjanden om hur den censur som bland annat FBI ägnat sig åt, visar att den nuvarande lagstiftningen inte räcker till.

Därför har flera ledande republikaner, ledda av justitieutskottets ordförande, Jim Jordan, lämnat in ett lagförslag till kongressen, som ska motverka att federala tjänstemän kan använda sina positioner, för att tillsammans med storföretagen inom teknik och media, bedriva censur av oliktänkande, rapporterar Reclaim the Net.

Ska komma tillrätta med myndighetscensur

Den censur som kommit i dagen talar för att detta har pågått länge. Jordan hänvisar till ”Biden-byråkrater”, vilka av allt att döma har dragit censuren till sin spets och gjort det med regeringens goda minne, men detta har sannolikt pågått betydligt längre än Joe Biden har varit president.

Reclaim the Net påpekar att detta innebär att representanter för Big Tech samarbetat med folkvalda representanter i flera olika regerande administrationer.

Det nya lagförslaget är tänkt att innebära repressalier för myndighetsanställda som missbrukar sin position till att censurera opinionsyttringar på internet. Det kan röra sig om avsked, böter eller löneavdrag, dock inte fängelse eller andra mer kännbara straff.

Det återstår att se hur lagförslaget kommer tas emot i kongressen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter