Lagligt att skicka migranter till Rwanda, fastslår brittisk domstol

Överklagades i somras, nu ger domstolen klartecken

Premiärminister Sunaks planer på att åtgärda problemen med illegal invandring inbegrep att skicka dem till Rwanda i väntan på att asylprocessen skulle avklaras. Nu säger brittisk domstol att det är lagligt.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om planerna för att åtgärda problemen med illegal invandring som Storbritanniens premiärminister, Rishi Sunak tagit fram. En av planerna inbegrep att skicka migranter till Rwanda i Centralafrika. Detta överklagades av asylaktivister till brittisk domstol, som skulle avgöra huruvida ett sådant förfarande var lagligt.

Nu har domslutet kommit och utfallet är att det är lagligt att skicka migranter till Rwanda. Dock ska regeringen ompröva åtta enskilda beslut om deportering, rapporterar BBC. Enligt domaren Clive Lewis har den brittiska regeringen genomfört tillräckliga arrangemang med Rwandas regering för att säkerställa att det efterlever Flyktingkonventionen och Lagen om mänskliga rättigheter från 1998, rapporterar Reuters.

Enligt BBC är det stor glädje inom regeringen och 12:30 svensk tid kommer regeringen att uttala sig om domslutet.

Försening i beslut att kunna överklaga

Det är inte säkert att beslutet kommer att kunna överklagas till högre instans i Storbritannien eller till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. En domare tillkännager att ett beslut om man kommer att tillåta ett överklagande, kommer att meddelas först den 16 januari 2023, rapporterar BBC. Det har varit förväntat att oavsett utfallet kommer den förlorande sidan att försöka överklaga.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter