Läkemedelsbranschen har gått med stora vinster, mycket tack vare de vaccin och andra preparat som sålts till desperata regeringar. Några av dem är till och med ökända vaccinbolag.
Under det gångna året har flera läkemedelsbolag klättrat på börsen och gått med stora vinster. Det är dock endast storföretag som haft ett gott år, medan för små och mellanstora företag har dock den stigande räntan och rädsla för riskabla investeringar tvärtom gjort det till ett svårt år, rapporterar Dagens PS.
Bland annat har Pfizers aktie ökat med 3,02 procent och Astra Zenecas aktie har under året ökat med 33,96 procent.
Miljardvinster på pandemin
Orsaken till framgångarna på börsen är inte tack vare kvalitet och hårt arbete, utan på grund av pandemin. I och med den panik som media piskade upp var flera regeringar desperata efter att köpa in vaccin, en marknad som dominerades av ett antal stora bolag. Att de vaccin som sedan injicerades har visat sig vara skadliga har inte påverkat aktierna.
Frihetsnytt kunde bland annat rapportera i september att den amerikanske hälsochefen Anthony Fauci, som varit en aktiv förespråkare av nedstängningar och vaccin, ökade sin årliga inkomst med 56 miljoner kronor.
Många läkemedelsjättar tjänade tillsammans uppemot 1000 miljarder dollar under pandemin, vilket Frihetsnytt skrev om. Bland annat har Pfizer tjänat runt 640 miljarder dollar och Moderna har runt tjänat 300 miljarder dollar.
Det kan därmed konstateras att sjukdomar, epidemier och pandemier är utmärkta tillfällen för läkemedelsbolagen att tjäna stora summor med pengar.
Finanseliten är stora delägare
Precis som i fallet med vapenindustrin återfinns finanselitbolag som de största delägarna. SSgA Funds Management, Inc. (SSgA), Vanguard Group Inc. (Vanguard) och Blackrock Inc. (Blackrock).
Nedan listas vilken ordning de har i företagens ägarstruktur.
Pfizer Inc – Vanguard 1:a, SSgA 2:a, Blackrock 3:a
Moderna Inc – Vanguard 2:a, Blackrock 3:a, SSgA 4:a
Novavax Inc – Vanguard 1:a, Blackrock 2:a, SSgA 3:a