Läkemedelsjättens planer kan orsaka farligt utsläpp

Astra Zeneca vill utöka sin produktion vid Södertälje. Detta riskerar dock att orsaka utsläpp av miljöfarliga ämnen, vilket väcker kritik.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca, för Frihetsnytts läsare ökänt för sin produktion av det osäkra covid-vaccinet, vill utöka sin produktion av inhalatorer, vilket med all sannolikhet kommer att kraftigt öka utsläppen av miljöfarliga ämnen, rapporterar SVT.

Miljöfarligt ämne hamnar i dricksvattnet

Det rör sig om ämnet PFOB (perfluoro-octylbromide), som hör till kategorin PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), som utgörs av högflourerade ämnen och är svårt att bryta ned. Enligt Kemikalieinspektionen förekommer PFAS inte naturligt i miljön, utan är skapat av människan och sprids väldigt lätt. I synnerhet vatten är det som främst drabbas av förorening och risken är därför stor att människor får i sig ämnet genom dricksvatten.

Astra Zenecas planer skulle innebära en ökad användning av PFOB från 18 ton till 42 ton per år vid deras anläggning i Snäckviken, utanför Södertälje.

Länsstyrelsen i Stockholm och miljökontoret på Södertälje kommun är skeptiska till planerna och vill att Astra Zeneca förtydligar om PFOB är att räkna som ett farligt ämne. I nuläget verkar inte ett sådant förtydligande ha gjorts.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter