Läkemedelsutsläpp drabbar djurlivet

Över hela Sverige har stora spår från läkemedelsutsläpp påträffats hos uttrar. Den värst drabbade individen kommer från Boden i Norrbotten.

Att djur och växter drabbas allvarligt av ämnena som spolas ut i hav och sjöar till följd av läkemedelsutsläppen är känt. Nu har dock ett flertal allvarliga fall noterats runtom i Sverige, där 60 uttrar har påträffats med stora halter av läkemedel som behandlar bland annat schizofreni, maniska psykostillstånd och depression, rapporterar SVT.

Dessa 60 uttrar skickades in till Naturhistoriska riksmuseet för att studeras. 17 av dessa kom från Norrbotten och den utter som hade de högsta halterna kom från Boden.

Vid studien påträffades framförallt PFAS (även kallat högfluorerade ämnen), samt spår av sju olika läkemedel i djurens muskelvävnad.

Orsaken till det massiva utsläppet av läkemedelsämnen i vattnet är för att reningsverken inte klarar av att rena allt vatten fullt ut, vilket innebär att dessa ämnen hamnar i fiskar, som i sin tur äts upp av uttrarna, enligt SVT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter