Landbron från västra Ryssland genom Donbas till Krim är komplett

Rysslands försvarsministerium bekräftar att de etablerat en fullbordad landförbindelse genom hela Donbasregionen fram till Krimhalvön

Rysslands militärmakt har förklarat att dess strategiska ”landbro” som förbinder ryskt nationellt territorium med Donbas och Krim är komplett. Det ryska militära uttalandet på tisdagen sade att ”vägar och järnvägslinjer mellan västra Ryssland och Krim är i drift”, vilket markerar att ”landbron är klar”.

”Förutsättningar har skapats för att återuppta fullvärdig trafik mellan Ryssland, Donbas och Krim på sex järnvägssträckor”, sade Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu. ”Bilkommunikation har öppnats från Rysslands territorium längs fastlandet till Krim.” Det verkar alltså som att den ryska statsledningen hyllar en stund av oöverträffad framgång i ukrainakonflikten, åtminstone vad gäller krigets östra och södra regioner.

Från och med april tillkännagav det ryska försvarsministeriet den andra fasen av sin plan för invasionen, samtidigt som de drog sig tillbaka i norr och övergav kampen utanför huvudstaden Kiev och andra städer djupt inne i ukrainskt territorium. Den angav som sitt främsta mål att ta ”kontroll över södra Ukraina och Donbas” – där striderna har varit kraftigt koncentrerade under de senaste två månaderna.

I början av förra månaden, som vittnesmål inför senatens väpnade kommitté, angav den amerikanska underrättelsechefen Avril Haines konceptet ”landbro” som ett huvudmål för president Vladimir Putin och hans generaler. Hon sa att han som en del av Donbas-kampanjen är ”fast besluten att bygga en landbro till ryskkontrollerat territorium i Moldavien”, löd hennes offentliga vittnesmål då.

Men USA:s underrättelsetjänst ser detta som en strategisk språngbräda för en rysk militär framryckning mot andra delar av Ukraina, även utanför dess gränser: ”Vi bedömer att president Putin förbereder sig för långvarig konflikt i Ukraina under vilken han fortfarande avser att uppnå mål bortom Donbas.” sa Haines då.

”Vi ser indikationer på att den ryska militären vill förlänga landbron till Transnistrien”, sa Haines med hänvisning till den Moskva-stödda separatistregionen i Moldavien längs Ukrainas sydvästra gräns. Om landbron verkligen är komplett, enligt försvarsminister Shoigus senaste påståenden, är det sannolikt oundvikligt att Ryssland snart kommer att hävda full kontroll över Donbas. Redan under de senaste dagarna har det funnits växande konsensus om att i stort sett hela Luhansk-provinsen är under rysk kontroll.

Det återstår dock att se och är helt oklart vid denna tidpunkt om Ryssland har mål bortom Ukraina, in i Transnistrien, som USA:s underrättelsetjänst förutspår. Detta skulle innebära en eventuell förlängning av landbron över hela södra Ukraina, inklusive den viktiga hamnstaden Odessa, och omedelbart förvandla Ukraina till en inlandsstat.

Situationen på marken

Staden Severodonetsk, som är den sista stopppunkten, har under den senaste veckan sett en stadig rysk frammarsch, men när gatustriderna rasar säger lokala tjänstemän att situationen förändras ”varje timme”. Ukrainas tjänstemän har också erkänt att den ryska krigsmakten är betydligt starkare än lokala trupper som försvarar staden. För bara några dagar sedan verkade Moskva nära att ta det strategiska industriella navet i öster men ukrainska styrkor har lyckats hålla ut.

”Våra hjältar håller sina positioner i Severodonetsk. Hårda gatustrider fortsätter i staden”, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy i ett videotal sent på måndagen. Motstridiga rapporter tyder på att ukrainska styrkor kan ha stött bort ryssarna i vissa sektorer. Samtidigt har det brittiska försvarsministeriet på tisdagen kommenterat möjligheten för ryska styrkor att uppnå ett stort genombrott baserat på att etablera den anslutande ”landbron”. Att uppnå seger i Severodonetsk kommer att vara nyckeln till ryska krigsmål, sade det brittiska försvarsministeriet.

”Ryssland kommer nästan säkert att behöva uppnå ett genombrott på åtminstone en av dessa axlar för att översätta taktiska vinster till framgång på operativ nivå och framsteg mot sitt politiska mål att kontrollera hela Donetsk Oblast”, heter det i ett uttalande från Storbritanniens försvarsministerium.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter