Landsbygden får nya lanthandlare

Efter att flera lanthandlare fått lägga ned och beröva lokalbefolkningen på enkel tillgång till dagligvaror, öppnas nu nya butiker i vissa kommuner.

Landsbygden i framförallt Dalarna har den senaste tiden drabbats av en minskande tillgång till butiker, vilket minskar attraktionen att bo utanför de större orterna.

SVT kunde tidigare rapportera om hur den 107 år gamla butiken i Malungsfors tvingades lägga ned på grund av ekonomiska svårigheter. Detta var då den tredje butiken i länet som på några veckor tvingades att stänga.

Men nu verkar utvecklingen gå åt ett annat håll i kommunen Malung-Sälen. Två nya butiker kommer att öppna i Lima, samt vid skidanläggningen i Kläppen, rapporterar SVT.

Efterlyser norsk modell

Enligt en av personerna bakom butiken i Lima, Carl-Johan Åkerstedt, skulle landsbygden få större möjligheter att hålla igång lanthandlare om man satsade på obemannade butiker.

Dessutom skulle han gärna se skattelättnader för kommuner som ligger långt ifrån tätbebyggelse, för att inte verksamheter ska behöva hamna i ekonomiskt trångmål. Norge är ett exempel som lyfts fram, där man gjort stora politiska satsningar på glesbygden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter