Så mycket som uppåt en miljon försändelser innehållande droger uppskattar polisen att skickas med post varje år. Utöver dessa även en mängd paket med vapen, sprängämnen och annat olagligt innehåll. Postanställda omfattas av tystnadsplikt och får inte larma om de misstänker denna typ av innehåll, men den 2 januari ändras lagen.
Postsekretessen har hittills försvårat för polisen att beivra denna typ av brottslighet som blivit alltmer vanlig i och med internethandelns framväxt. Men den 2 januari 2023 ändras bestämmelserna för anställda i postverksamhetvilket innebär att de under vissa förutsättningar och på eget initiativ kommer att kunna få bryta tystnadsplikten.
Utredningen bakom den nya lagändringen visar att upp emot en miljon försändelser varje år innehåller droger. Därtill tillkommer andra olagliga varor såsom vapen, explosiva varor, falska ID-handlingar och olagliga substanser.
I Sverige har 30 företag tillstånd att bedriva inrikes brevbefordran och Postnord, som är störst i branschen, har utarbetat rutiner för sina anställda och ombud.
– I praktiken innebär det för oss att om vi upptäcker något misstänkt olagligt under normalhantering så har vi en rättighet att tipsa brottsbekämpande myndigheter men ingen skyldighet, säger företagets säkerhetschef Alexis Larsson till SVT.
Frustration hos både polis och post
Naturligtvis har den nuvarande situationen, att inte få larma vid misstanke om något olagligt i försändelserna, väckt frustration hos både polis och postanställda.
Hittills har alltså anställda inom postförmedlingsföretagen inte fått larma om de känt märklig lukt, ljud eller annat som fått dem att ana oråd, vilket har väckt frustration både hos dem och brottsbekämpande myndigheter.
Men detta ändras från den 2 januari nästa år till att man får lyfta misstanken med sin chef som sedan kan avgöra om polis ska kontaktas.