ESG: Genomskinliga påverkansoperationen lockar mutsugna politiker

Globalisttrenden ESG förlöjligas även i massmedia i trendens hemland USA. Fox News skrattar åt Bill Clinton, som i underdånighet ”beundrar” världens störste fondförvaltare för att denne fortfarande tror på klimathysterin.

ESG Investing är ett system som den globala finanseliten använder för att göra företag ”woke”, eller på svenska språket vithatande, globalistiska, kulturmarxistiska och politiskt korrekta. Förkortningen står för Environmental, Social and Governance (miljö, samhälle och styre).

Begreppet innebär att man bakar samman sådana värderingar som praktiskt taget alla människor har (t.ex. att det är dåligt att släppa ut farliga gifter i naturen) med sådana som i själva verket är djupt kontroversiella och till nyligen betraktades som vänsterradikala – till exempel åsikten att män kan bli mammor eller att företag går bättre ju färre vita män man har i företagsledningen.

Politisk rankning av aktier

Vissa mycket stora investeringsfonder driver ESG-systemet hårt i alla de börsbolag där det är delägare. Detta sker mycket koordinerat och målmedvetet vilket gör att effekterna sträcker sig hela vägen ut i samhället.

ESG är förmodligen skälet bakom att Investorägda Grand Hotel i Stockholm värjde sig mot att låta Sverigedemokraterna hålla konferens i sina lokaler. Sedan ett par år tillbaka översköljs västvärlden av besynnerliga reklambudskap som ger vid handen att ett normalt par av idag består av en svart man och en vit kvinna. Även detta slag av kommersiellt meningslös mångfaldspropaganda har sannolikt sitt ursprung i ESG-krav från högsta ort.

Även media värjer sig mot finanselitens politik

ESG-systemet innebär att företag rankas efter hur väl de uppfyller dessa agendor, vilket gör att eliten kan driva igenom radikala agendor som annars hade varit svåra att rulla ut på demokratisk väg.

Bitcoin Magazine beskriver ESG som ett slags socialt kreditsystem och som ”en ulv i fårakläder”.

McNeill report pekar på hur systemet är subjektivt, manipulativt och kallar det ett ”kulturellt virus”.

Kritik mot ESG ses ofta även i Bonnierägda Dagens Industri.

ESG-problemet tas upp till detaljerad behandling i den starka dokumentären Makthavarna du aldrig valde av den svenske dokumentärfilmaren Jonas Nilsson.

Bill Clinton på jakt efter nya pengar

Den välkända amerikanska kommentatorn Laura Ingraham hos Fox News kallar ESG för ”det godtyckliga rankingsystem som globalister använder för att pressa företag att anpassa sig till deras progressiva energipolicy och mångfaldspolicy”. Världens största investeringsbolag Blackrock och dess vd Larry Fink är aggressiva genomdrivare av ESG, något som nyligen kritiserats av ett antal state attorney generals i USA.

Före detta presidenten Bill Clinton, mannen som gjorde ”pay-to-play” till ett politiskt uttryck, har varit snabb att hoppa på ESG-tåget. Detta noterar Laura Ingram i sitt inslag.

– Ingen diskussion om ESG vore komplett utan att Bill Clinton slickar Larry Finks fötter, konstaterar Ingraham i inslaget och visar sedan en video där Clinton mycket riktigt fjäskar rejält för Blackrock-vd:n vid ett TV-sänt samtal.

– Klimatrisk är investeringsrisk, säger Fink när han själv får ordet.

”Pengarna finns därute någonstans”

Inte oväntat är Förenta Nationerna med säte i New York inblandat. En av FN:s ”ESG-tsarer”, den högt uppsatta FN-tjänstekvinnan Damilola Ogunbiyi, släpps fram i inslaget på Fox News för att göra sin egen analys av varifrån alla pengar till klimatomställningen ska tas.

– Först erkänna att det är en kris. Och du vet, precis som vi hittade de 14 eller 17 biljonerna för Covid måste pengarna finnas där nånstans.

Produktiva, arbetande medborgare gör klokt i att hålla i plånboken när aktörer av detta slag går förbi på trottoaren. Laura Ingraham sammanfattar:

– Det handlar inte om hållbarhet för planeten, det handlar om hållbarheten för deras egna bankkonton.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter