Lavrov: Ingen kommer lyssna på Sverige

Rysslands utrikesminister betvivlar att Finlands och Sveriges Natoansökningar kommer leda till framgång

I en intervju med BBC förnekade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Sveriges och Finlands Natoansökningar var resultatet av Rysslands agerande i Ukraina.

– Finland och Sverige har stått under anglosaxarnas befäl under lång tid nu när EU och Nato har kommit närmare varandra.

På frågan om finska och svenska ansökningar om att gå med i Nato var ett misslyckande för den ryska diplomatins räkning, sa han:

– Sverige och Finland utövar sin suveräna rätt som deras regeringar finner lämpligt. De tar inte heller hänsyn till sina befolkningars åsikter. På samma sätt ignorerar Nato den folkliga opinionen i massor av olika länder när de utför sina uppdrag.

Innan Rysslands attack mot Ukraina hade stödet för att gå med i alliansen länge varit ljummet bland den svenska allmänheten och i nästan alla politiska partier. Under våren steg det offentliga stödet från mindre än hälften till mer än tre fjärdedelar.

Den ryske utrikesministern spekulerade också huruvida Nato skulle etablera militärbaser i Finland och Sverige:

– Låt oss se vad som sist och slutligen inträffar. Vi har sagt många gånger att när – och om – Sverige och Finland går med i Nato, så vill vi se vad som kommer att hända i verkligheten på plats. Kommer det att skickas vapen dit? Kommer nya Natotrupper att vara baserade där?

Lavrov slår fast att Ryssland inte kommer att lita på Sveriges eller Finlands löften om att de inte kommer att placera utländska styrkor eller militärbaser i länderna.

– Jag försäkrar er att ingen kommer att lyssna på Finland eller Sverige, säger Lavrov och betonar att den amerikanska Bidenadministrationens försvarsminister Lloyd Austin uttalat att USA kommer att öka sin militära närvaro i Europa. Och detta utan att konsultera sina europeiska allierade i frågan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter